Šarović posjetio ”Sportek” jedno od najuspješnijih velikih privrednih društava u Republici Srpskoj u 2014. godini

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.05.2016. 21:54

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović posjetio je Fabriku obuće "Sportek" u Kotor Varošu, koja trenutno zapošljava oko 1.700 radnika i bavi se proizvodnjom obuće, tekstila, dijelova za bicikle i auto-industriju od karbonskih vlakana, kao i nosača za električne stubove.

Šarović je pohvalio rukovodstvo ovog, kako je rekao, uzornog kolektiva, u koji je italijanski investitor u proteklih 20 godina uložio više od 25 miliona evra. 

"Kao ministar sam pružao podršku tekstilnoj, obućarskoj i kožarskoj industriji u prethodnom periodu, a, takođe, i ovoj kompaniji kada je u pitanju suspenzija carinskih stopa na neke uvozne komponente, kako bi bila konkurentnija na tržištu", istakao je Šarović. 

On je naglasio da je ključni prioritet u narednom periodu razvoj ekonomije i nova ulaganja, jer bez toga nema zapošljavanja. 

"Uvjeren sam da će ova kompanija i dalje da se širi i otvara nove proizvodne pogone, što će smanjiti broj nezaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici", dodao je Šarović. 

Direktor preduzeća "Sportek" Miroslav Petrešin zahvalio je Šaroviću na dosadašnjoj pomoći, ali i naglasio značaj lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske. 

"Od početka smo imali svesrdnu pomoć opštine Kotor Varoš, koja je prepoznala značaj našeg investiranja, ali i Vlade Republike Srpske u vidu određenih stimulacija za izvoz robe na inostrano tržište", rekao je Petrešin. 

Pored izgradnje postojećih proizvodnih hala, u ovom preduzeću se mnogo investiralo u opremu i znanje radnika, a u planu je kupovina dodatnog zemljišta na području opštine, gdje bi se otvaranjem novih pogona zaposlila nova radna snaga. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…