Škole proslavile Svetog Savu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.01.2017. 15:22

U svim školama na području opštine Kotor Varoš danas je proslavljena krsna slava Sveti Sava.

U centralnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” obilježena je školska slava Sveti Sava gdje su nastupili članovi folklorne i recitatorske sekcije, vokalno-instrumentalni sastavi i školski hor. Učenici su predstavili likovne i literarne radove posvećene Svetom Savi, a slavski obred sa đacima i rukovodstvom škole je obavio arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

– Obavljen je slavski obred, a i priredba posvećena Svetom Savi. Nakon priredbe biće nastavljeno druženje radnika škole – rekla je direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” Slađana Šubara.

Svetosavski program upriličen je i u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” gdje su učenici organizovali kulturno-umjetnički program tokom kojeg  su iyveli recitale, pozorišne komade i besjede o životu i radu Svetog Save.

Direktor Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić uručila je priznanja učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate u radu opštinske organizacije Crvenog krsta.

– Današnji praznik nas podsjeća da treba da učimo i naučimo, da saznamo i prenesemo znanja, da poštujemo i cijenimo djela neprolazne vrijednosti – istakla je Kostićeva.

Nakon priredbe u restoranu Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” je priređen slavski ručak kojem su prisustvovali radnici ove ustanove, sveštenstvo, gosti iz javnog i privrednog života i načelnik opštine Zdenko Sakan.

– Sveti Sava je prvi i pravi narodni učitelj i zaštitnik naše pismenosti, usmenog predanja i tradicije. Put svetosavlja prepoznajemo uvijek i to je put kojim valja ići – rekao je Sakan.

Proslava školske slave organizovana je i u osnovnim školama “Petar Petrović Njegoš” u Maslovarama i “Petar Kočić” u Šipragama.

Svetog Savu je proslavila i Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, gdje su se vjernici poklonili utemeljivaču srpske crkve, države i školstva. Ovogodišnji domaćin krsne slave je bio Niko Vujinović, koji je “poštenje” predao načelniku opštine Zdenku Sakanu, domaćinu narednog slavlja povodom Savindana.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…