“Dani nauke” u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.04.2018. 08:10

“Dani nauke” otovreni su u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu s ciljem promocije i popularizacije nauke.

Na “Danima nauke” je predstavljeno naučno stvaralaštvo učenika iz oblasti matematike, bilogije, hemije i fizike sa zanimljivim eksperimentima. Pored srednjoškolaca predstavljaju se i kotorvaroški studenti koji studiraju neku od pomenutih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Kao dodatni sadržaj je predstavljen i cjelokupni angažman učenika iz svih oblasti i izložena su odličja, priznanja i medalje rukometaša, košarkaša, fudbalera, odbojkaša, stonotenisera, džudista, karatista, šahista i drugih sportista. Podmladak Crvenog krsta izveo je pokaznu vježbu, a predstavili su se i likovni umjetnici, folkloraši, harmonikaši, pjevači i planinari.

Načelnik opštine Zdenko Sakan, koji je otvorio manifestaciju kao dio programa obilježavanja 24. aprila – Dana opštine Kotor Varoš, rekao je da nauka predstavlja neodvojivi dio svakodnevnog života.

– Ova manifestacija je pokazala inspiraciju učenika i njihovu kreativnost. Učenici su se potrudili da na edukativan i zanimljiv način popularizuju društvene nauke i približe ih posjetiocima – istakao je Sakan.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić rekla je da je ovo zajednički rad učenika i njihovih profesora iz različitih naučnih oblasti.

– Uz njihova distignuća željeli smo da promovišemo i vrhunske rezultate sportista u vannastavnim aktivnostima kojima se ponosimo – dodala je Kostićeva.

Drugog dana manifestacije biće održana naučno-popularna predavanja iz oblasti nauke, koja će kao i program prvog dana biti otvorenog tipa za građane. Predavanja će držati eminentni stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta, Društva za zaštitu životne sredine, matematičari, biolozi i drugi.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…