“Dermal” otvara proizvodni pogon u Kneževu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.05.2017. 08:29

Fabrika obuće “Dermal”, koja u Kotor Varošu ima više od 500 zaposlenih, uskoro bi trebalo da otvori pogon i u Kneževu gdje bi do kraja godine posao moglo da dobije najmanje 100 nezaposlenih stanovnika ove izrazito nerazvijene opštine.

Dugi pregovori finalizovani su, kako navodi “Glas Srpske”,  juče na sastanku direktora i vlasnika kotorvaroške fabrike Radenka Bubića i načelnika opštine Kneževo Gorana Borojevića.

– S obzirom na to da u Kotor Varošu više nemamo uslova da proširujemo proizvodnju, iako za to imamo veliku potrebu, odlučili smo da to uradimo u Kneževu. Pogon će biti smješten u proizvodnu halu koja je već uslovna zbog čega ćemo investirati samo u opremu – istakao je Bubić.

Ispitivanje koje je “Dermal” sproveo u Kneževu pokazalo je da su stanovnici ove opštine, koja je posljednjih godina doživjela privredni kolaps i suočena sa velikim odlivom stanovništva, veoma zainteresovani za rad u njihovom pogonu.

– Ukoliko se sve bude odvijalo kako treba i kako smo planirali u naredne dvije godine u Kneževu planiramo da zaposlimo i do 300 radnika – rekao je Bubić.

U potrazi za poslom veliki broj stanovnika Kneževa pronašao je radno mjesto upravo u “Dermalu”. Oni će i dalje ostati u kotovaroškim pogonima, dok će oni koji budu izabrani za rad u Kneževu proći obuku.

– Radnici iz Kneževa koji rade u našoj fabrici neće biti prebačeni u novi pogon, jer su nam i dalje potrebni u sjedištu firme u Kotor Varošu – istakao je Bubić.

Dogovoreno je da prvih pedesetak radnika, koji će biti izabrani narednih dana, pro|u jednomjesečnu obuku u Kotor Varošu, a za njih će biti obezbije|en prevoz. Kraj obuke biće znak za paljenje mašina i početak proizvodnje obuće u Kneževu.

Borojević kaže da je ovo veoma važna investicija za Kneževo koje vapi za svakim radnim mjestom.

– Ovaj pogon će mnogo značiti i za stanovnike i za kompletnu opštinu, jer u Kneževu godinama nije otvoreno nijedno radno mjesto, a imamo oko 2.000 osoba na birou – rekao je Borojević.

Dodao je da će opština “Dermalu” koliko god bude mogla izaći u susret i da će tako biti i sa drugim investitorima ukoliko se odluče da do|u u Kneževo.

– Vjerujem da je ovo početak uspješnijeg perioda za Kneževo. Imamo dobre planove kako bismo ostvarili ciljeve i napustili društvo izrazito nerazvijenih opština – kazao je Borojević.

“Dermal” plasira proizvode na tržišta desetak zemalja, a osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, proizvodi namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore i za radnike “Elektroprivrede RS”. Nedavno je potpisan i ugovor sa slovenačkom “Alpinom” za izradu modne obuće i obuće za planinarenje.

“Dermal” je u februaru ove godine obilježio 15 godina rada otvaranjem novog proizvodnog pogona u Kotor Varošu u kojem će posao dobiti novih 150 radnika. U izgradnju i novu opremu pogona koji se prostire na 2.200 kvadratnih metara uloženo je oko 2,5 miliona KM.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…