”Trka mira” prošla kroz Kotor Varoš

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.05.2016. 11:26

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović rekla je danas da sport povezuje sve ljude svijeta, te da je "Trka mira" najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir. I ove godine, kroz Republiku Srpsku i BiH prolazi međunarodna Trka mira – “PEACE RUN”, a za našu državu organizacijske obaveze je preuzelo Udruženje građana “Novi milenijum” Banjaluka.

Trka u BiH traje od 9. do 14. maja, a u Evropi od februara do oktobra. Krenula je iz Portugala, a završiće u Rimu. Održava se na svim kontinentima u preko 100 zemalja. Danas je, kolona trkača prošla i kroz našu opštinu, sa kraćim zadržavanjem ispred Sportske dvorane .

Na ulasku u Kotor Varoš, koloni trkača se pridružio i određen broj sportista kao i učenika sa područja naše opštine.

Najveća svjetska štafetna trka sa bakljom mira povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Rima a start utrke bio je 24. februara 2016.godine, u gradu Portu, Portugal, koji je bio domaćin svečanosti otvaranja evropskog dijela Trke mira. Ova manifestacija je osnovana 1987. godine a sada, u svojoj trećoj deceniji postojanja, predstavlja najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir.

Međunarodni tim trkača iz Porta nosi baklju kao simbol mira – prenoseći je iz ruke u ruku, iz srca u srce, prema istoku kroz cijelu Evropu. Trkači će preći više od 24.000 kilometara kroz 47 evropskih zemalja, a evropski dio Trke mira će se završiti u Rimu 8. oktobra 2016. godine.

U narednim mjesecima trkači će trčati oko 100 km na dan. Jedno ili dva vozila će pratiti timove trkača dok svakog dana nose baklju iz grada u grad, a očekuje se da će svaki trkač dnevno pokriti od 10 do 30 kilometara. Podršku su dale mnoge svjetske ličnosti, među kojima su i predsjednik Nelson Mandela, predsjednik Mihail Gorbačov, Majka Tereza i Karl Luis.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…