„Komandant“: Promicija knjige o Ratku Mladiću

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.08.2018. 08:29

Knjiga “Komandant” čiji je autor istoričar Bojan Dimitrijević iz Beograda biće promovisana 31. avgusta u Kotor Varošu gdje će publika moći da iz naučnog ugla sagleda vojničku karijeru i ratni put nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića.

Promociju organizuje Narodna biblioteka Kotor Varoš uz podršku poštovalaca generala Mladića i prijatelja njegove porodice. Najavljeno je da će knjigu i Mladićevu karijeru publici približiti autor, generalov sin Darko Mladić, generalov ratni ađutant Rajko Banduka i predsjednik Organizacije starješina Vojske RS pukovnik Milovan Milutinović.

Dimitrijevićevo štivo donosi jedinstven ugao posmatranja generalove karijere sa akcentom na istorijski kontekst kroz koji je demistifikovan njegov lik i razbijeni stereotipi stvarani decenijama kroz zapadnu propagandu, koristeći kao oruđe optužnicu Haškog tribunala.

Svojevrsnu stajnu tačku u pisanju nesvakidašnje generalove biografije imale su zaplijenjene generalove radne bilježnice koje su dale čvrst hronološki okvir za praćenje njegovog ratnog puta. Dimitrijević je dio istraživanja obavio i u Zagrebu, gdje se u Dokumentacionom centru domovinskog rata nalazi veća količina zaplijenjene arhivske građe Devetog korpusa JNA kojim je general Mladić komandovao 1991. i 1992. godine.

U pisanju knjige pomogao je i veliki broj memoarskih naslova aktera rata u BiH poput Radovama Karadžića, Nikole Koljevića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, Alije Izetbegovića, Sefera Halilovića, Rasima Delića I drugih. Autor je prilikom kreiranja slike o generalu Mladiću u obzir uzeo i poglede ključnih međunarodnih aktera tokom rata u BiH kao što su Filip Morion, Majkl Rouz, Ričard Holbruk, Lord Oven, Karla del Ponte i drugi.

Rad na biografiji se sticajem okolnosti poklopio sa izricanjem prvostepene presude generalu Mladiću u Haškom tribunalu, ali autor napominje da na nju ne treba gledati kao na odgovor na presudu.

– Biografija nije ni apologija, ni Kritika generala. Ona je pokušaj da generalov ratni I životni put bude hronološki zaokružen na širokoj bazi konsultovanih izvora I ponudi javnosti kao svojevrstan presjek saznanja o čovjeku koji i dalje privlači pažnju na bivšem jugoslovenskom prostoru – istakao je Dimitrijević.

Izvor: centarzakulturukv.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…