Špirić u "Dermalu": Realni sektor mora biti okosnica razvoja Srpske

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.08.2018. 13:57

Paradigma ekonomskog razvoja u Republici Srpskoj mora se mijenjati jer okosnica razvoja ne može biti javni sektor i moramo mnogo više pažnje posvecivati realnom sektoru, rekao je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bih Nikola Špirić prilikom posjete fabrici obuce "Dermal" u Kotor Varošu.

Špiric je istakao da su "Dermal" i vlasnik i direktor tog preduzeca Radenko Bubic primjer snage realnog sektora, jer u Kotor Varošu zapošljavaju 600, a u pogonu u Kneževu još 200 radnika i pripremaju da udvostruce proizvodnju u Kneževu.

On je naglasio da Republici Srpskoj treba više ovakvih kompanija i menadžera kao što je Bubic, dodajuci da ce u narednom periodu više znacaja biti posveceno realnom sektoru i kroz zakonodavne i sve druge aktivnosti kojima je moguce dati podršku.

"Moramo ciniti sve da investicije u realni sektor budu što je moguce snažnije, jer javni sektor ne može sam biti generator razvoja. Na prvom mjestu treba da bude realni sektor, a da mu podrška bude javni sektor", rekao je Špiric.

On je izrazio zadovoljstvo što je vidio da u pogonima "Dermala" rade mladi ljudi, te ocijenio da je to dokaz da se i ovdje može živjeti i raditi.

"Bilo mi je zadovoljstvo što sam razgovarao sa srecnim radnicima koji svaki dan proizvode 4.500 pari obuce za najmodernije armije i policije svijeta. Najvažnije je da su kupci zadovoljni i da tražnja nadmašuje ponudu. Ovo je najjasniji primjer da je moguce opstati na ovim prostorima", istakao je Špiric.

Navodeci da ovo preduzece ne zapošljava samo ljude iz Kotor Varoša, nego i iz Celinca i ima pogon u Kneževu, Špiric je porucio ljudima da ostanu uz "Dermal" i Bubica, jer ce tako svima biti bolje.

Prema njegovim rijecima, strani investitori su dobro došli, ali primat treba dati domacim.

Špiric je rekao da je ovo vrijeme kada i "Dermal" priprema planove za naredni period i zamolio Bubica da, ukoliko se to uklapa u njegovu strategiju, razmisli o tome da otvori manji pogon koji bi zapošljavao 200 radnika u Drvaru.

"Tamo bi dobio najpovoljnije uslove od prostora u kojem bi bio smješten pogon do subvencionisanja struje i otvaranja radnih mjesta. To nije nemoguce, imacemo komunikaciju i sa rukovodstvom opštine Drvar i sprovesti anketu medu stanovnicima da bismo vidjeli šta se može uraditi", istakao je Špiric.

Bubic je izjavio da "Dermal" ima veoma dobre medunarodne reference i da saraduju sa pet od deset najvecih proizvodaca obuce u svijetu.

On je istakao da je zadovoljan što politicki predstavnici posjecuju privrednike i dodao da to budi nadu da ce u buducnosti imati znacajniju podršku, koja nije izostajala ni do sada.

"`Dermal` od osnivanja bilježi stalni razvoj i rast zaposlenosti, prihoda i investiranja. Naše investicije godišnje u prosjeku iznose 1,5 miliona KM i plan nam je da nastavimo da investiramo i da se širimo. Planiramo da povecamo proizvodnju u Kotor Varošu gdje smo kupili sve hale bivšeg `Proleksa` i da u Kneževu gradimo vlastiti proizvodni pogon, da idemo ka broju od 400 do 500 radnika", naveo je Bubic.

Bubic je istakao da otvaranje proizvodnog pogona u Drvaru nije neosnovana prica. "Mi idemo tamo gdje ima dovoljno radne snage i razmotricemo ideju koju je iznio Špiric", rekao je Bubic.

"Dermal" je jedan od najvecih poslodavaca u privatnom sektoru u Republici Srpskoj i trenutno zapošljava 800 radnika, a 90 odsto proizvodnje namijenjeno je za izvoz.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…