SŠC “Nikola Tesla” Kotor Varoš: U četiri stručne oblasti, mjesta za 168 učenika

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.05.2017. 16:13

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš upisaće u narednoj školskoj godini 168 učenika. Budući učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” moći će birati između četiri stručne oblasti – elektrotehnika, ekonomija, pravo i tragovina, tekstilstvo i kožarstvo i mašinstvo i obrada metala.

U oblasti elektrotehnike planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika, koji poslije završetka školovanja stiču zvanje tehničar informacionih tehnologija. U području ekonomije, prava i trgovine predviđena su dva odjeljenja sa identičnim brojem učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac. Jedno odjeljenje sa 24 đaka planirano je u oblasti tekstilstvo i kožarstvo, a u njemu đe biti odškolovani budući obućari.

Najviše učenika biće upisano u oblasti mašinstva i obrade metala gdje su otvorena 72 mjesta za četiri zanimanja u tri odjeljenja. Planiran je upis po 24 učenika koji će se školovati za poziv mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar CNC tehnologija. U preostalo odjeljenje biće upisano po 12 učenika za stručne profile bravar i varilac.

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” uveo je za sljedeću školsku godinu dva nova smjera, dok zbog slabog interesovanja neće biti upisa učenika za tri zanimanja. Uvedeni su smjerovi tehničar CNC tehnologija i obućar, a s druge strane učenicima neće biti na raspolaganju gimnazija, te smjerovi kuvar i konobar.

– Za nova zanimanja smo se odlučili zato što je Kotor Varošu potreban taj kadar, a to su sugerisali i poslodavci. U našoj opštini je najrazvijenija mašinska i obućarska industrija i preduzećima nedostaje stručnog kadra. S druge strane zbog male zainteresovanosti učenika biće ukinuta tri smjera – rekla je direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

Upis učenika biće obavljen u dva upisna roka od  12. do 23. juna i od  3. do 14. jula. Redoslijed kandidata utvrđuje se prema broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi i posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci.

Učenici podnose školi prijavu za upis (popunjava se prilikom prijavljivanja u školu), originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu  “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u RS sa planom upisa dostupan je na portalu Vlade RS – www.vladars.net i na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

IZVOR: http://www.kvtelegraf.com

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…