Služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.04.2017. 23:23

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu večeras je služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista.

“Spremali smo se postom i molitvom za ovaj veliki dan da bismo prevaspitavanjem svoga bića i duše mogli da dočekamo dan kada su ljudi Boga razapeli i najstrašniji dan u godini hrišćanskog kalendara”, rekao je u besjedi arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

I u Crkvi Svetog proroka Ilije u Mjesnoj zajednici Vrbanjci služena je večernja služba sa iznošenjem plaštanice.

Paroh vrbanjački Mirko Batar je, prenoseći poruku iz Jevanđelja, rekao da je velika misao i vodilja u životu svakog pravoslavnog hrišćanina da će se njegova žalost pretvoriti u radost.

Plaštanica je u oba hrama u prisustvu vjernika položena ispred oltara, nakon čega su je vjernici cjelivali i provlačili se ispod nje.

Vjernici će moći da cjelivaju plaštanicu sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa.

Bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Isusa Hrista kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Izvor: glaskotorvarosa.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…