Đaci koji nisu otišli na ekurziju nakon pet i po godina dočekali pravdu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.10.2017. 12:24

Osnovna škola “Sveti Sava” iz Kotor Varoša dužna je da na osnovu pravosnažne i izvršne sudske presude isplati oko 100.000 KM roditeljima koji su prije pet i po godina uplatili novac za ekskurziju na koju njihova djeca nikada nisu otišla.

Roditelji stotinjak osnovaca uplatili su tada po 380 maraka za ekskurziju za koju je škola angažovala Turističku agenciju “Big nec” iz Banjaluke. Mnogi su tada pozajmili novac i dizali kredite da bi obezbijedili djeci odlazak na Crnogorsko primorje i uspomene za cijeli život. Umjesto toga srušeni su snovi jedne generacije osnovaca, koji ni danas dok stiču nova znanja na fakultetima ili zarađuju prve plate, nisu preboljeli činjenicu da nisu putovali na matursku ekskurziju.

Problem se dogodio jer agencija nije uplatila aranžmane u Budvi, iako je od škole uzela novac koji je prikupljen od roditelja. Zbog toga je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska.

Iako je ekskurzija propala roditeljima nije vraćen novac koji su uplatili zbog čega su tužili i školu i agenciju “Big nec”. Bitku su dobili pet i po godina kasnije, kada je poslije niza preokreta okončan sudski postupak, a zadnju riječ imao je Vrhovni sud RS. Na osnovu njihove presude škola je dužna da im isplati oko 78.000 KM osnovnog duga, identičan iznos tokom godina dostigle su i kamate, a na teret škole pali su i sudski troškovi, koji iznose oko 19.000 KM.

Advokat koji je zastupao roditelje Tihomir Tepić, čije je dijete takođe oštećeno u ovom slučaju, kaže da su podnijeli šest tužbi koje su se odnosile na pet odjeljenja centralne škole u Kotor Varošu i jedno područno u Vrbanjcima i da su sve bile u korist roditelja.

– Obavijestio sam školu o svemu i podnio prijedloge za dozvolu izvršenja na osnovu svih presuda. Djeci su ukradene uspomene i to im niko ne može nadoknaditi. To je važnije od bilo kojeg iznosa novca i taj stav dijele svi roditelji – rekao je Tepić i dodao da im nije cilj da izvršenjem presuda dovedu školu u situaciju da rasprodaje inventar, ali da će škola morati da plati.

Tepić naglašava da je školi dostavljao opomene pred izvršenje na koje nikada nije dobio odgovor.

– Roditelji su bili spremni da se odreknu kamate i da se dogovore sa školom da im vrate samo uplaćeni novac bez kamata, ali nikada nisu dobili priliku za dogovor. Niko iz škole nije kontaktirao sa mnom, a ni bivšeg načelnika opštine ovo nije interesovalo – rekao je Tepić i dodao da roditelji potpisuju punomoć za izvršenje presude.

Tepić pojašnjava da je Osnovna škola “Sveti Sava” prekršila i odredbe pravilnika kojim je propisan način organizovanja ekskurzije, jer je novac turističkoj agenciji dala u kešu.

– Škola je dužna da novac za đačku ekskurziju uplati na prelazni žiro-račun Ministarstva prosvjete, odakle se prebacuje izvođaču ekskurzije – pojasnio je Tepić.

Direktorica škole Slađana Šubara je rekla da je sudski postupak protiv škole pokrenut prije njenog dolaska na tu poziciju.

– Roditelji su podnosili tužbe po odjeljenjima, tako da nam još nisu stigle sve presude, a kada ih dobijemo školski odbor će odlučiti šta dalje. Obratićemo se i Ministarstvu prosvjete i kulture RS – rekla je Šubara.

Bivši direktor škole u čijem mandatu je propala ekskurzija Vojin Knežević kaže da mu nije jasno zašto škola treba da plaća roditeljima odštetu kada je novac uplaćen agenciji.

– Sav novac koji su roditelji sakupili predat je agenciji i o tome postoje potvrde. Roditeljima je ponuđeno da djeca idu na ekskurziju u septembru, na šta nisu pristali, već su tražili da škola tuži agenciju, što je i urađeno – rekao je Knežević i dodao da ne zna šta je bilo s tom tužbom.

Govoreći o uplati novca agenciji u kešu, a ne putem računa, Knežević kaže da tu ne vidi ništa neuobičajeno, jer se tako uvijek radilo.

Roditelji su poslije otkazivanja ekskurzije saznali da su računi agencije blokirani i zbog toga su tražili da im bude vraćen novac, jer su vjerovali da od ekskurzije ne bi bilo ništa ni u septembru.

Poslije svega što se izdešavalo, roditelji ne kriju zadovoljstvo presudama, ali ističu da tugu djece zbog neodlaska na ekskurziju ništa ne može izbrisati.

– Ovo je dokaz da je pravda spora, ali dostižna. Zahvalni smo našem advokatu koji se izborio sa svim preprekama i dobio spor. Kada nam škola isplati novac, dio ćemo uplatiti za liječenje našeg sugrađanina Vanje Pejakovića – rekao je jedan od roditelja Goran Pejaković.

Izvor: Glas Srpske

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…