Bogojavlјenje u znaku plivanja za Časni krst

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.01.2018. 13:18

U opštini Kotor Varoš na Bogojavlјenje, 19. januara, drugi put će biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Ideja o održavanju ove manifestacije, za koju vlada ogromno interesovanje, potekla je od Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije. Organizator je dobio blagoslov crkvene opštine, a pokrovitelј ove manifestacije je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Takmičenje će biti održano na rijeci Vrbanji u naselјu Kotor, a dužina staze je 33 metra, što simbolizuje broj Isusovih godina u ovozemalјskom životu.

"Svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodet i simbolični su pobjednici", rekao je Slobodan Petrović, predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije i jedan od inicijatora viteškog takmičenja.

On kaže da će svi prijavlјeni takmičari morati da obave lјekarski pregled u srijedu u Domu zdravlјa "Sveti Pantelejmon" u periodima od 10.00 do 12.00 časova i od 14.00 do 16.00 časova, i da će tek nakon mišlјenja lјekara biti odlučeno da li mogu da plivaju.

"Takmičari se mogu prijaviti do srijede, kada će biti obavlјeni lјekarski pregledi, a za one koji zbog spriječenosti i poslovnih obaveza ne budu mogli u srijedu da se pregledaju organizovaćemo naknadni pregled", istakao je Petrović.

Podršku ovom događaju pružili su KP "Bobas", "Kvimpeks", "Dermal", "Građus", "Bor Petrol", "Dekol", zlatara "Kuprešak", "VK Dent", ordinacija "Dr. Tešić", ordinacija "Dr. Krčić", SRD "Golubić", Auto servis "Moma", pekara "Obeliks", "Žitopeka", prodavnica bijele tehnike "Zeus", "Prevoz Golub", "Naša kafanica", butici "Best", "Laguna" i "Avis", kafe bar "Deus", restoran "Lovac", mesnica "Žar", kafe bar "Metaksa", "Tropik", kafe bar "Pikolo" i radnici carinskog terminala u Gradišci.

"Ovo je samo potvrda da kotorvaroški privredni subjekti cijene odvažnost i hrabrost takmičara koji će na Bogojavlјenje zaplivati za Časni krst, a zahvalјujući njima obezbijedićemo brojne robne nagrade i poklone za učesnike, kao i tople napitke za posjetioce", dodao je Petrović.

Prije takmičenja u plivanju za Časni krst biće služena Sveta liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, nakon koje će svečana litija krenuti prema mostu.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…