Bogojavljenje u Kotor Varošu u znaku plivanja za Časni krst

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.01.2017. 18:55

Manifestacija pod nazivom plivanje za Časni krst odvija se na Bogojavljenje, 19. januara. Taj dan je veliki hrišćanski praznik kada je po jevanđelju Isus Hrist kršten na rijeci Jordan, a krstio ga je Jovan Svetitelj.

Na Bogojavljenje su prema hrišćanskom verovanju sve žive vode svete i otuda u našem narodu tradicija da se tog dana ulazi u vodu da bi se dobila Božija blagodet.

Ideja o održavanju ove manifestacije u Kotor Varošu potekla je od Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije, koji kažu da su htjeli da organizuju ovaj događaj i ranijih godina, ali je nedostajala tzv. kritična masa. Inicijatori su dobili blagoslov crkvene opštine, a manifestaciju je podržao načelnik opštine Zdenko Sakan.

Takmičenje će biti održano na rijeci Vrbanji u naselju Kotor, a dužina staze će biti 33 metra. Simbolika je u broju Isosovih godina u ovozemaljskom životu.

„Svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodet i simbolični su pobjednici, tako da moramo naglasiti da ovaj događaj ne smije izlaziti van duhovnih okvira, i ne predstavlja ekstremnu sportsku manifestaciju“, istakao je jedan od inicijatora viteškog takmičenja Slobodan Petrović.


Podršku su pružili Dom zdravlja „Sveti Pantelejmon“, Policijska stanica Kotor Varoš, Multimedijalni centar mladih i „Kvimpeks“. Prijave se vrše do 18. januara na broj telefona 065/516-999.

„Svi koji se prijave, moraće da obave ljekarski pregled i tek nakon mišljenja ljekara će biti ustanovljeno mogu li plivati ili ne. Mi ćemo tu odluku poštovati“, rekao je Petrović.


Iako će temperatura vode biti niska najbitniji je voljni momenat. Onaj ko odluči da pliva taj dan on će to i učiniti.


„Čovjek snagom duha i volje sebi dokazuje da je to jače od možda neke trenutne tjelesne boli koju u tom trenutku osjeća. Snaga duha pobjeđuje i svi su tog dana pobjednici, ne samo onaj koji prvi dopliva do krsta“, dodao je Petrović.

Svi građani Kotor Varoša se pozivaju da isprate ovaj događaj, a oni koji smatraju da mogu, neka uzmu i učešće u manifestaciji.

Ovogodišnje plivanje za sveti Bogojavljenski krst, što predstavlja početak jedne nove tradicije u našem gradu, počinje u 11 časova i 45 minuta.

Prije toga u 09.00 časova u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu biće održana sveta liturgija.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…