Brdski biciklizam u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.06.2016. 21:12

Širom svijeta, pa tako i u našem gradu postoji grupa zaljubljenika u terensku vožnju biciklima. Sekcija brdskog biciklizma koja djeluje pri Planinarskom društvu „Mehanizam“ oformljena je početkom 2014. godine. Trenutno broje dvadesetak članova ali broj se iz dana u dan povećava.

Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom tako i u takmičarskom smislu u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje udobnosti i praktičnog dizajna sve više iz svakodnevene upotrebe izbacuje druge vrste bicikala.

„Bilo da je to adrenalinska zavisnost, sloboda na dva točka, fizička aktivnost ili samo ljubav prema prirodi ili nešto što nas gura gore, svaki slobodan sat iskoristimo za brdski biciklizam , koji nije uvijek brdski, često se završi u nekom potoku i blatu. Ranije smo vozili najčešće individualno ili u paru, ali sa formiranjem sekcije u PD „Mehanizam“ morali smo podići ljestvicu.

Ako slučajno nekada čujete da se priča o diskovima, nabama, suspenzijama i prenosu, niste daleko od bajkera, bolje vam je da odmah odete jer ako jednom probate nema nazad, uvući će vas u svijet gdje lako možete polomiti ruku ili nogu, a masnice i ogrebotine se smatraju normalnim dijelom vožnje“rekao nam je član ove sekcije Vladislav Čupić.

Ovi mladi ljudi ističu da veliku zahvalnost duguju kompaniji „Sportek“ koja im je donirala profesionalne „ALE sport“ biciklističke dresove izrađene od kvalitetnih materijala.

Do sada su učestvovali na „XC trci Banjaluka“, drugi  na „MTB maratonu Laktaši“ bio je Vlado Rosić, a na nedavno održanom „Ozrenskom planinarskom maratonu“ takođe  član ove sekcije Stojan Savić zauzeo je prvo mjesto u ukupnoj konkurenciji između 471 planinara, maratonca, rekreativca i biciklista.

„Pored sportskog i rekreativnog bavljenja biciklizmom, želja nam je da bicikl popularizujemo u našem gradu kao alternativno, ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, da naučimo bicikliste da poštuju saobraćajne propise, a vozače i ostale učesnike u saobraćaju da ne ugrožavaju bicikiste“ istakao je Čupić.
Brdski biciklizam je veoma uzbudljiv sport kojim se može baviti svaka osoba koja zna voziti bicikl pa ukoliko ste i vi zaljubljenik u ovu vrstu sporta svakako se pridružiti ovim mladim ljudima u njihovim novim vožnjama.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…