Broj registrovanih Kotorvarošana za glasanje iz inostranstva se udvostručio u odnosu na 2016. godinu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 28.09.2018. 13:23

Kotor Varoš je na lokalnim izborima 2016. godine imao 709 birača u inostranstvu, a danas ih je registrovano 1490. U Hrvatskoj ih je 804, a u Srbiji 254. Za dvije godine broj glasača se više nego udvostručio tačnije 781 glasač ima pravo glasa više nego 2016. godine. Ukupno je 77 hiljada imena bh. državljana koji su prijavljeni za glasanje iz inostranstva i koji svakako mogu uticati na izbornu volju samih stanovnika BiH.

Najmanje 300 bh. građana prijavilo je Centralnoj izbornoj komisiji da im je ukraden identitet. Neregularnosti sa biračkim spiskovima uglavnom se odnose na osobe koje su prijavljene za dopisno glasanje, odnosno za glasanje iz inostranstva putem pošte. 

OVDJE: Spisak Kotorvarošana za glasanje iz inostranstva

Ako se nalazite na ovom spisku, a niste se lično registrovali vaš glas je zloupotrebljen.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je poručio je da u BiH, ukoliko se žele do kraja pošteni izbori, treba ukinuti glasanje u odsustvu, koje je uvijek bilo nepošteno i puno malverzacija. 

Upravo su ovo, prema riječima stručnjaka, najpogodniji prostori za malverzacije i nepoštenje u izbornom procesu.

"Svjedoci smo svega što se dešava kada je u pitanju glasanje putem pošte i glasanje u odsustvu i to se nameće kao imperativna norma da se nešto mora promijeniti u Izbornom zakonu BiH, kako bi se spriječile sve moguće malverzacije koje dovode u pitanje legitimitet izbora u BiH", rekao je za Vehid Šehić, predsjednik koalicije "Pod lupom".

Upravo ovo je razlog zašto u BiH izborni rezultati kasne i po mjesec dana, dok se, u drugim zemljama sve završi u toku noći.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…