Bubić: Odlazi radna snaga

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.11.2018. 08:52

Obućarska industrija u RS nalazi se na pragu novih problema jer preduzeća u drugom talasu odlaska radne snage u inostranstvo napušta sve više žena, koje su dominantna radna snaga u toj branši, što bi moglo dovesti do smanjenja proizvodnje i gašenja pojedinih pogona.

Proteklih godina trbuhom za kruhom na rad u inostranstvo masovno su odlazili muškarci koji sada stiču uslove za spajanje porodica, pa za njima odlazi i ženska radna snaga. U proizvodnim pogonima, u kojima nastaju hiljade pari cipela, patika i papuča ističu da sve češće ostaju upražnjena mjesta za mašinama.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić ističe da je bilo pojedinačnih odlazaka iz preduzeća i da traže način kako da sačuvaju radnu snagu i ne ugroze lanac proizvodnje.

– Sve više u inostranstvo odlazi ženska radna snaga što bi moglo stvoriti ogroman problem u našoj branši, gdje više od 85 odsto zaposlenih čine žene. Masovniji odlasci bi sigurno doveli do smanjenja proizvodnje. O gašenju pogona ne želim ni da razmišljam, nadam se da nećemo doći u takvu situaciju – rekao je Bubić.

Dodao je da “Dermal” sa svojim partnerima nastoji da pronađe model kako da radnicima pruži bolje uslove i koliko toliko spriječi odlazak radnika.

– Treba poboljšati cjelokupan ambijent u zemlji i definitivno povećati plate da budu bar između 800 i 1.000 maraka. Vjerujem da bi u tom slučaju mnogi razmislili o ostanku na ovim prostorima – rekao je Bubić.

Problem nedostatka ženske radne snage nije zaobišao ni Derventu, a tamošnji poslodavci kažu da radnici napuštaju pogone na sedmičnom nivou.

– Prvi put od kada sam u ovom poslu plašim se kako će biti u bliskoj budućnosti, sve je toliko neizvjesno, jer bukvalno odlaze svi. Nažalost iz našeg preduzeća svake sedmice ode nekoliko radnika. Malo šta sami privrednici mogu uraditi da te procese zaustave, jer nisu male plate jedini razlog odlaska, već i nestabilna politička situacija u BiH – rekao je za direktor i vlasnik derventske fabrike obuće “Snino” Radovan Pazurević i dodao da posljednjih mjeseci radnici iz obućarske industrije mahom odlaze u Austriju i Njemačku.

Sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori RS Aleksandra Mihajlović-Bijelić ističe da je odlazak radnika krucijalni problem u privredi.

– Radna snaga koja nam je ranije bila glavni adut za privlačenje investitora sada nam je veliki problem. Investitori koji su zainteresovani za ovo područje prvo pitaju ima li radne snage, pa tek onda ulažu i otvaraju pogone. Generalno, u sektoru tekstila i obuće nema kvalifikovane radne snage – rekla je Mihajlović-Bijelić i dodala da su neophodne sistemske mjere Vlade u smislu kreiranja povoljnijeg ambijenta za preduzeća, kako bi imali uslove za povećanje plata i na taj način pokušali zadržati radnike.

Vlasti RS posegle su za uvođenjem sistema dualnog obrazovanja kako bi jače povezali školstvo i privredu, ali privrednici ističu da je to još na veoma skromnom nivou.

– Imamo 20 učenika na praksi koji se školuju za obućare, ali je problem što nema kvalifikovanih nastavnika, a ni djeca nisu mnogo zainteresovana za ovaj posao i već uveliko pričaju kako su zanat upisali na nagovor roditelja i da planiraju da rade nešto sasvim drugo – rekao je Pazurević. (Glas Srpske)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…