Budžet opštine Kotor Varoš skače na 13,7 miliona maraka

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.08.2018. 08:39

Rebalansom budžeta koji će se 3. avgusta naći pred odbornicima Skupštine opštine Kotor Varoš predviđeno je povećanje iznosa u opštinskoj kasi za 5,3 miliona na 13,7 miliona KM.

Usvojeni budžet za 2018. godinu težak je 8,4 miliona maraka i za 63,1 odsto je manji nego što je predviđeno predloženim rebalansom.

Rebalans budžeta predložen je zbog povećanja prihoda, a najveći dodatni priliv stići će na osnovu zaduženja opštine putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona maraka.

Planirano je da iznosom koji će biti dobijen zaduživanjem bude izvršen prijevremeni otkup neotplaćenog dijela obveznica iz prve emisije i za tu svrhu rebalansom budžeta planirano je 2,34 miliona maraka. Preostalih 2,66 miliona maraka planirano je za izgradnju nove zgrade lokalne samouprave.

Veliko povećanje na prihodovnoj strani stiže i od transfera koji će prema rebalansu budžeta iznositi 660.522 marke. Na povećanje te savke za 284.672 KM, odnosno 75,74 odsto u odnosu na usvojeni budžet uticalo je odobravanje tri projekta na području opštine Kotor Varoš koje će finansirati Vlada RS iz Programa javnih investicija za 2018. godine.

Za putnu infrastrukturu u Maslovarama izdvojeno je 130.000 KM, za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Fudbalskog kluba Mladost 70.000, a za sanaciju zgrade Narodne biblioteke 80.000 maraka.

Značajno povećanje budžetskih prihoda odnosi se i na grant vrijedan 50.000 maraka na osnovu sporazuma između “Voda Srpske” i opštine Kotor Varoš namjenjenog za sanaciju obaloutvrde na desnoj strani rijeke Vrbanje u reonu kupališta “Bjeline”.

U prijedlogu rebalansa budžeta navedeno je da su planirani poreski prihodi smanjeni za 0,81 odsto ili 50.000 maraka zbog promjena u zakonskoj regulativi koje se odnose na obračun poreza na plate.

Izvor: mojkotorvaros.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…