Dabovci: Medalje za šljivovicu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 16.03.2016. 12:06

Vitomir Marković, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Dabovaca je nakon prestanka rada vlastite mljekare zbog otežanog poslovanja odlučio da se bavi proizvodnjom rakije.

Rakijski kazan, star više od pet decenija, naslijedio je od oca Dušana, koji je takođe proizvodio rakiju. Za sada proizvodi manje količine rakije od šljiva i krušaka iz vlastitog voćnjaka. Uporedo se bavi istraživanjem na koji način unaprijediti proizvodnju kvalitetne šljivovice.

Iako se ne bavi duže vrijeme ovom proizvodnjom, Vitomir je na Novosadskom poljoprivrednom sajmu u veoma jakoj konkurenciji do sada dobio četiri medalje za kvalitetnu šljivovicu, od čega jednu veliku zlatnu i tri srebrne.

U kotorvaroškom kraju postoje povoljni uslovi za proizvodnju rakije od koje bi se mogao ostvariti značajan dohodak. U tom cilju je neophodno u poljoprivrednoj školi edukovati učenike. Potrebno je takođe uvesti šifru djelatnosti „Proizvođač rakije na tradicionalan način“- ističe Marković.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…