Danas presuda za zločine nad Srbima u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.02.2016. 00:25

Apelaciono vijeće Suda BiH sutra će izreći presudu Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su optuženi da su u septembru 1992. godine učestvovali u napadu na Serdare, u opštini Kotor Varoš, u kome je ubijeno 16 srpskih civila, među kojima je bilo žena i djece.

Prvostepenom presudom od 13. januara 2014. godine Planinčić i Menzil su proglašeni krivim i osuđeni na po 11,5 godina zatvora, a Vatrač na 10,5. 

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH 20. januara otpremilo je rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih, te je prvostepena presuda ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH. 

Tužilaštvo je 24. decembra u završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine nad srpskim civilima u Kotor Varošu zatražilo osuđujuću presudu za trojicu optuženih, istakavši da prilikom odmjeravanja kazne treba imati u vidu smrt civila i maloljetnih djevojčica. 

Tužilac Stanko Blagić ocijenio je da je dokazana krivica Planinčića, Menzila i Vatrača za učešće u napadu na Serdare 17. septembra 1992. godine kada je ubijeno 16 srpskih civila, među kojima je bilo žena i djece. 

Blagić je naglasio da je selo Serdari u tom periodu bilo izvan zone ratnih sukoba, te da su mještani samo držali seoske straže. 

"Vještak Dragomir Keserović govorio je da u tom selu nije bilo borbenih dejstava i da su se nalazili van sukoba. U selu su bili civili, žene i djeca. Straže su organizovale starija i maloljetna lica", rekao je Blagić. 

Tužilac je podsjetio na iskaze svjedoka koji su rekli da se napad desio u jutarnjim časovima, da se pucnjava čula sa svih strana, te da su civili tada ubijeni i ranjeni. Prema njegovim riječima, sva trojica optuženih su zajedno učestvovali u planiranju i napadu na selo - to je bio njihov zajednički cilj, odnosno rezultat njihovog dogovora. 

"Svjedok Radmila Serdar govorila je da se napad desio u njenoj kući kad je ubijen najveći broj civila. Ona je vjerodostojno i detaljno opisala nasilni upad u kuću. Prepoznala je Planinčićev glas jer ga je poznavala od ranije", naveo je tužilac. 

Svjedok Gina Kukrić je u Serdarima tokom napada vidjela i prepoznala Menzila i Vatrača. Ona je optužene prepoznala i na fotografijama u sudnici. 

U završnoj riječi tužilac je podsjetio na svjedočenje Paše Čirkića koji je rekao da je znao da će Vatrač ići u akciju na selo, te da ga je vidio s puškom koju je našao u kući u Serdarima. 

"Čirkić je vidio i čuo kada se Gina obratila Vatraču pitavši ga: `Školski, šta se ovo dešava?`", dodao je Blagić. 

Tužilac je predložio Apelacionom vijeću da se prilikom odmjeravanja kazne optuženima uzme u obzir jačina povreda i smrt 16 civila, među kojima su bile dvije maloljetne djevojčice, te bezobzirnost koju su pokazali. 

Branioci optuženih za zločin u Serdarima zatražili su pred Apelacionim vijećem Suda BiH oslobađajuću presudu jer smatraju da njihovi branjenici nisu učestvovali u napadu na selo. 

Bekir Ferizović, branilac prvooptuženog Fikreta Planinčića, naveo je da Sud mora pažljivo analizirati svaku razliku pri identifikaciji njegovog branjenika, te da njegovo prepoznavanje po glasu nije pouzdano. 

Odbrana je istakla da nije dokazano ko je pucao na kuću porodice Serdar i ko je bacio eksplozivnu napravu. Branilac je dodao da nije obavljen spoljni pregled tijela i obdukcija. 

"Vještak se nije mogao izjasniti o kojim povredama je riječ i na koji način su nanesene", rekao je Ferizović i zatražio oslobađajuću presudu, imajući u vidu presumpciju nevinosti. 

Optuženi Planinčić obratio se Sudu izrazivši saučešće porodicama, te dodao da nije učestvovao u zločinima koji mu se stavljaju na teret. 

Branilac drugooptuženog Menzila naveo je da Tužilaštvo nije dokazalo da je njegov branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Dodao je da se ne može prihvatiti teza optužbe da je selo Serdari bilo van borbenih sukoba. 

Fadil Abaz, advokat Mensura Vatrača, rekao je da se svi dokazi temelje na iskazu Gine Kukrić koja je navela da je vidjela Vatrača. On kaže da ona nije vidjela da je Vatrač pucao i učestvovao u napadu. 

Izricanje presude zakazano je za 10.00 časova. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…