Dejan Pikula trijumfovao u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.08.2018. 09:31

Trijumfom velemajstorskog kandidata Dejana Pikule iz Aranđelovca, u Kotor Varošu je danas završen Četvrti međunarodni šahovski turnir, koji je okupio 41 takmičara iz Francuske, Srbije, Makedonije i BiH.

Pikuli je pripalo prvo mjesto sa 6 osvojenih bodova iz sedam odigranih kola.

Velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika je osvojio drugo mjesto prema dodatnim kriterijumima /središnji Buholc sistem/ sa osvojenih 5,5 poena, koliko je imao i trećeplasirani velemajstor Milan Vukić iz Banjaluke.

Pikula je pohvalio organizaciju turnira i istakao da je ovogodišnje izdanje bilo najjače po kvalitetu prijavljenih igrača.

“Igrao sam veoma dobro kompletan turnir, nisam izgubio nijednu partiju, a snage sam odmjerio sa četiri velemajstora. Ovo će mi dobro poslužiti kao priprema za predstojeći turnir u Valjevu, kao i za zgusnut kalendar takmičenja koji me očekuje do kraja godine“, istakao je šahovski reprezentativac Srbije Dejan Pikula.

Najuspješnija šahistkinja je Maša Maksimović iz Banjaluke, najbolji takmičar u kadetskoj konkurenciji je Bojan Maksimović iz Banjaluke, dok je u konkurenciji veterana najviše uspjeha imao Kotorvarošanin Slobodan Tešić.

Nagrađeni su i Dragan Stanković i Dušan Sekulić, koji su ostvarili najbolje rejting rezultate do 2.000 i 2.200 FIDE bodova.

Od domaćih takmičara najveći uspjeh je ostvario Zlatko Kragić, a njegov klupski kolega Daniel Milekić je petim mjestom u generalnom poretku sa pet osvojenih bodova stekao titulu Fide majstora.
Ovaj turnir je, uz prethodna dva koja su održana u Šipragama i Banjaluci u proteklih šest dana, bodovan za “Vrbanja kup 2018”, a konačni pobjednik je velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika sa 21,5 osvojenih bodova.

“Pohvale svima koji su organizovali ova tri turnira, što je rijetkost na prostoru bivše Jugoslavije. Odlični uslovi za igru i vrhunski igrači odlika su turnira u Kotor Varošu, koji iz godine u godinu podiže standarde kada je organizacija u pitanju“, naglasio je Savić.

Diplome i novčane nagrade najuspješnijim takmičarima uručio je direktor turnira Predrag Tešić, koji je posebno pohvalio učešće velikog broja mladih šahista i najavio da će se naredne godine igrati devet kola.

Organizatori turnira, čiji je nagradni fond iznosio 5.000 KM, su Šahovski klub “Kotor Varoš” i Udruženje građana “Centar mladih”, a pokrovitelji Vlada Republike Srpske i opština Kotor Varoš.

Izvor: opstinakotorvaros.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…