Delegacija Evropske investicione banke u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.04.2016. 15:31

Predstavnici Evropske investicione banke, Delegacije EU u BiH i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić obišli su danas radove u Kotor Varošu.

Radovi se izvode u okviru projekta “Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže”.

Ovo je najznačajniji projekat za gradsko područje u posljednjih 20 godina, a njegova vrijednost iznosi četiri miliona maraka. Od tog iznosa, dva miliona KM su kreditna sredstva EIB-a, 1.400.000 KM su grant sredstva Vlade Republike Srpske, a 600.000 KM je učešće opštine u radovima koji su završeni u proteklom periodu.

Ukupno će biti zamijenjeno 20 kilometara podzemne instalacije gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine.

Timu za upravljanje projektima, kojim rukovodi Radmila Mihić, predočen je izvršeni dinamički plan za mart, kao i planirane aktivnosti u aprilu.

Predstavnik EIB Maržena Peterson pohvalila je izvođače radova, jer se realizacija projekta dobro razvija i izrazila očekivanje da će biti završena do oktobra.

Ona je dodala da su krediti EIB u vezi sa ovim projektom veoma povoljni, odnosno da imaju povoljnu kamatnu stopu, period otplate i grejs period od osam godina.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Jasmina Hadžimešić rekla je da su IPA sredstva namijenjena isključivo za građevinske radove, dok pripremne radove, odnosno obezbjeđivanje neophodne dokumentacije, finansiraju opštine sopstvenim sredstvima.

Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog i kanalizacionog sistema uticaće i na efikasno i održivo korištenje vodnih resursa i zaštitu rijeke Vrbanje.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…