Demonstrirana akcija spašavanja djece u slučaju zemljotresa

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.06.2017. 08:52

U Tovladiću, kod Kotor Varoša, demonstrirana je akcija spašavanja djece u slučaju zemljotresa, pružanje prve pomoći, njihov smještaj poslije evakuacije, aktiviranje službe traženja i psiho-socijalna podrška ugroženima koji su doživjeli traume.

Pripadnici Vatrogasnog društva Kotor Varoš i 80 dječaka i djevojčica učestvovali su na ovoj pokaznoj vježbi Višenamjenske terenske ekipe Crvenog krsta Kotor Varoš, koja je imala za cilj podizanje svijesti mlađe populacije kako da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš Borislav Brborović je istakao da Višenamjenska terenska ekipa broji 14 članova, koji imaju specifične zadatke prilikom intervencija.

“Ovom vježbom je prikazn jedan od mogućih scenarija u kojem je naša ekipa djelovala kada smo nakon katastrofe i zemljotresa oslonjeni na sopstvene snage, znanje i resurse”, rekao je Brborović.

Nakon završene vježbe komandir Višenamjenske terenske ekipe Vojislav Glavaš je predao raport komandantu opštinskog štaba Civilne zaštite Zdenku Sakanu, načelniku opštine Kotor Varoš.

“Imajući u vidu da su razne katastrofe sve češće u svijetu i u našem okruženju, važno je da se tokom godine organizuju ovakve vježbe i tako opreme specijalne jedinice za djelovanje u vanrednim okolnostima”, naglasio je Sakan.

Članovi Višenamjenske terenske ekipe Crvenog krsta su organizovali i tri radionice, gdje su se djeca upoznala sa osnovama pružanja prve pomoći, o zloupotrebama droga, bolestima zavisnosti i o trafikingu.

Današnja pokazna vježba je izvedena u okviru projekta “Koalicija djeteta”, koji dijelom finansira humanitarna organizacija “Vrld vižn”.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…