Dom zdravlja ”Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš nabavio novi ultrazvučni aparat

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.04.2016. 23:52

Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš nabavio je novi ultrazvučni aparat i pacijenti više neće morati odlaziti u druge zdravstvene ustanove na internistički, kardiološki i neurološki pregled.Unaprijeđen je i rad laboratorije u kojoj je omogućeno obavljanje svih analiza za koje su pacijenti do sada upućivani u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić kaže da čine sve da omoguće pacijentima što više usluga kako ne bi morali ići u druge zdravstvene ustanove. On ističe da su suočeni sa problemima u finansiranju Službe hitne pomoći i terenskih ambulanti.

– Novac koji nam po ugovoru dodjeljuje Fond zdravstvenog osiguranja RS za rad osam timova porodične medicine, pedijatrijsku i ginekološku konsultativnu specijalističku zaštitu nije dovoljan za finansiranje terenskih ambulanti i Službe hitne pomoći. Već duže vrijeme je otežano finansiranje sedam terenskih ambulanti za koje izdvajamo sopstvena sredstva kako bismo obezbijedili usluge pacijentima.

Slična je situacija i sa Službom hitne pomoći u kojoj su angažovana četiri, dok Fond finansira nepuna dva tima – istakao je Bibić.On je dodao da uprkos tome uvode nove usluge i obnavljaju zastarjeli vozni park.

– S ciljem dugoročnog obezbjeđenja prostora za ambulante porodične medicine i hitnu pomoć u toku su pripreme za izgradnju novog objekta za koji je obezbijeđen dio novca. Dom zdravlja je iz sopstvenih sredstava nabavio vozilo za terenske ambulante, a uskoro bi trebalo da bude isporučeno i vozilo za hitne intervencije, dok za nabavku vozila za prevoz pacijenata na dijalizu očekujemo pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS – rekao je Bibić i dodao da su i pored otežanog finansiranja prošle godine pozitivno poslovali i redovno izmirivali plate radnicima i ostale obaveze.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…