Dom zdravlja ”Sveti Pantelejmon” dio pilot projekta prelaska na trezorsko poslovanje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.04.2017. 13:03

Kotorvaroški dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš učestvovaće u testnom projektu uvođenja trezorskog sistema poslovanja, a ukoliko se taj model pokaže uspješnim biće primjenjen i u ostale domove zdravlja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, juče je najavio da će deset domova zdravlja učestvovati u pilot projektu uvođenja trezorskog sistema poslovanja nakon što radna grupa obiđe lokalne zajednice i sa nadležnim organima razgovara o najboljem načinu i vremenu prelaska na taj sistem poslovanja. Bogdanić očekuje da razgovori budu obavljeni u narednih mjesec i po, nakon čega će biti poznato kada može početi projekat.

On je naveo da je riječ o domovima zdravlja iz Prijedora, Bijeljine, Čelinca, Kotor Varoša, Rogatice, Čajniča, Modriče, Kostajnice, Istočnog Drvara i Prnjavora.

"Cilj uvođenja trezorskog sistema poslovanja u primarnu zdravstvenu zaštitu jeste bolja kontrola protoka novca od Fonda zdravstvenog osiguranja do osiguranika", rekao je Bogdanić nakon sastanka sa načelnicima opština i direktorima domova zdravlja.

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš Vladimir Bibić smatra da nije najpovoljnije vrijeme za prelazak na trezorski sistem poslovanja jer postoji nekoliko pitanja koja zahtijevaju odgovore.

"Jedno od njih je ko će preuzeti dugovanja pojedinih domova zdravlja. Dolaziće do blokada računa. Neki domovi zdravlja će uvući u probleme opštine, a ima i opština koje nisu u dobroj situaciji pa će uvući u probleme domove zdravlja", rekao je Bibić i dodao da kotorvaroški Dom zdravlja posluje pozitivno i da ga odlikuje potpuna finansijska stabilnost usljed koje su realizovali ili započeli velike investicije.

Isto pitanje postavlja i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, koji smatra da još ima nedoumica u vezi sa novim načinom poslovanja.

"Lokalne zajednice žele da znaju sve pozitivne i negativne strane tog poslovanja. Dom zdravlja u Modriči u ovom trenutku nije spreman za prelazak na trezorski sistem poslovanja, a čak ni opština nije spremna", rekao je Krekić.

IZVOR: KVdanas.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…