Ekološka katastrofa u Kotor Varošu!?

Autor: Slaven Šubara / Datum: 17.07.2017. 10:07

Nakon što je juče KVorum.net obavijestio javnost o požaru koji je izbio na deponiji smeća u Novom selu, na žalost nadležni nisu uspjeli još da ga ugase. Tako se danas kompletan Kotor Varoš našao obavijen dimom, a donji dio grada i nesnosnim smradom. Da li je požar na deponiji u Novom selu izazvao prekoračenje graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji opštine Kotor Varoš još nije poznato. U svakom slučaju KVorum.net savjetuje stanovnicima da što manje vremena provode van zatvorenih prostorija. U Civilnoj zaštiti opštine Kotor Varoš su rekli da je u toku sastanak opštinskog Štaba za vanredne situacije kako bi donijeli mjere koje trebaju biti preduzete.

Prema riječima nadležnih iz opštine Kotor Varoš ekipe Vatrogasnog društva i Komunalnog preduzeća “Bobas” juče su izašle na teren i sagledale situaciju, a sve ukazuje da je uzrok ljudski faktor.

Dim sa deponije i dalje kulja, a stanovnici Slatine i donjeg dijela grada ističu da se dim uvukao i u kuće.

Dim se proširio cijelim gradskim područjem, smrad i dim se osjete i u prvoj gradskoj zoni kao i na gradskom kupalištu Bjeline koje je na sasvim drugom kraju opštine.

Fabrika obuće “Dermal” koja se nalazi u blizini lokacije na kojoj je sa druge strane Vrbanje obustavila je proizvodni proces rada i radnike vratila sa posla zbog nemogućih uslova rada.

Na teren je upućen bager kako bi došao do centra požarišta, međutim to će biti veoma teško, te je vrlo moguće da će se tražiti stručna pomoć. U gradu se jutros mogla vidjeti samo vatrogasna “lada niva”, jer jedini vatrogasni kamion nije ispravan.

Požari na deponijama imaju velike posljedice na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, upozoravaju stručnjaci. Otrovi sa deponija mogu dospjeti u podzemne vode, a štetni efekti se javljaju sa godinama zakašnjenja. Lokalne samouprave obavezne su da provjeravaju kvalitet vazduha kako bi se znao nivo zagađujućih materija.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…