EuroBlic: Kotor Varoš lep za život, ružan za oko

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.10.2016. 08:37

Lep i sunčan dan koji je izmamio meštane u prirodu, šetnju ili bašte kafića pored glavne gradske ulice, nije mogao popraviti lošu sliku o Kotor Varošu.

Prekopane ulice, šetališta i pločnici, jaruge u centru, gomile ogrevnog drveta oko stambenih zgrada uz zaglušujući zvuk motornih pila, zapušteni stari i znameniti objekti kao što je državna osnovna škola, gomile lišća, sivilo na fasadama...

To je samo deo kotorvaroškog prizora koji na putnika koji ovuda prolazi ili se bar na kratko zaustavi zbog usputnih poslova, ostavlja loš utisak.
Iz razgovora sa meštanima zaključujemo da se ovde ne živi tako loše kao što izgleda na prvi pogled. Oni se hvale da su bivša državna preduzeća uspešno privatizovana, da većina stanovnika ima posao i da je tome doprinelo više inostranih investitora koji su u Kotor Varošu otvorili fabrike.

Ipak, to nije mnogo doprinelo izgledu grada u kojem, naprimer, gradski stadion na kojem utakmice igra opštinski FK Mladost, kotorvaroška sportska perjanica, deluje kao sablasna razvalina o kojoj vlast uopšte ne vodi računa.

Sagovornici „EuroBlica“ kažu takođe da veruju u napredak i novog načelnika Zdenka Sakana (SDS) koji je, uveravaju, izabran jer mu većina veruje bez obzira na stranačku pripadnost.
Za neuredan grad, tokom razgovora nakon burne izborne kampanje, naši sagovornici, koji postepeno uklanjaju tragove političke borbe, većinom krive komunalce ali i lokalne funkcionere koji su mandat potrošili na strančke kombinatorike i borbu za privilegije.

Da nije tako, verovatno ni spomen-kosturnica poginulim borcima NOB, pored opštinske zgrade, ne bi delovala očajno.
Davno otpale kamene ploče, trava, korov, gomile lišća... pokazuje da su i te vrednosti ovde zaboravljene, zanemarene ili ostavljene po strani za neka bolja vremena.
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…