Fagus grupa gradi prvu termoelektranu na bio masu u BiH i zapošljava nove radnike

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.12.2017. 08:28

Mi u Fagusu sve prepreke doživljavamo kao izazove, zahvaljujući kojima učimo i unapređujemo naše poslovanje. Svaki novi posao nas nečemu novom nauči i kroz njega savladavamo jednu novu prepreku i penjemo se stepenicu bliže željenom cilju. Ako neko izađe kao pobjednik u ovo teško vrijeme, sigurno je da je sposobniji da bolje i kvalitetnije radi nego do sada.

Od svog osnivanja kompanija se razvija, raste, uči i ulaže u unapređenje poslovanja i procesa. U posljednjih deset godina investirana su značajna finansijska sredstva u primarnu proizvodnju, a posljednje tri godine pokrenuto je par velikih projekata kojima se podiže nivo konkurentne spremnosti na domaćem i regionalnom nivou.

U nekim prethodnim teškim vremenima, pobjedu smo počinjali investicijama. Tako je i ove godine bilo. Pokrenuli smo izgradnju termoelektrane na bio masu u Nomaru, kupili smo liniju za izradu masivnih bukovih ploča pod okriljem Silvatike, na Hajdučkim Vodama smo završili izgradnju wellness & spa centra, a u ostalim članicama uvijek ima ulaganja i unapređenja, koja su imperativ našeg poslovanja. Svaka investicija je velika i značajna, jer znači da pomjeramo granice i da unapređujemo naše poslovanje na bolji i kvalitetniji način. Ipak izgradnja prve termoelektrane u Bosni i Hercegovini je nešto posebno. Za tako jedan veliki poduhvat je ipak potrebno znanje, spremnost, volja i istrajnost da svoju viziju iznesemo do kraja. Pokretanjem elektrane na bio masu otvaramo priliku za novim zapošljavanjem radnika i stvaramo ekološki zdravu i čistu električnu energiju iz obnovljivih izvora.

FAGUS grupa sve više postaje poznata i po svom društveno odgovornom poslovanju i pomoći zajednici u kojoj živi i posluje već nepunih 26 godina. U ovoj godini je, kao i u onima prije, bilo je puno učešća u raznim humanitarnim akcijama i projektima od značaja za zajednicu. Društveno odgovornim poslovanjem smatram i pošumljavanje koje je sproveo Abis krajem oktobra, kao i podjelu peleta i briketa koju Arboreko dijeli svojim komšijama svake godine. Pomoć zajednici u kojoj živimo i radimo smatram svojom dužnošću, ali i privilegijom. Krajem oktobra sam bio prijatno iznenađen kada su mi dodijelili orden Svetog Save za zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju. To priznanje me obavezuje da i u budućnosti radimo, stvaramo i privređujemo bolje kako bismo mogli pružiti još više.

Vjerujem da samo vraćanjem u zajednicu iz koje smo potekli možemo očekivati napredak i razvoj.

Miroslav Malijević, generalni direktor Fagus grupe

 

Izvor: GlasKotorVaroša.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…