Fudbalski veterani nagrađeni za borbu protiv rasizma i diskriminacije na Svjetski dan Roma

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.04.2018. 09:12

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila svake godine, još od od prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. U prostorima i na terenima Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama održana je proslava Svjetskog dana Roma pod sloganom "Ujedinjeni loptom protiv rasizma, diskriminacije, nasilja i siromaštva" nakon čega je odigran i turnir u malom fudbalu, na kojem je učestvovalo pet ekipa.

Bila je to prilika da predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić uruči prigodna priznanja za sve one koji podržavaju projekte ove populacije i njihove napore da na fudbalskim stadionima bude što manje diskriminacije i rasizma.

„Prošlo je 47 godina od osnivanja Svjetske organizacije Roma i otkada su usvojene naše zastava i himna. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa našim prijateljima iz Kotor Varoša, jer su nebrojeno puta pokazali humanost i pružili podršku našim projektima“, rekao je

Dedić prilikom uručenja plakete predsjedniku Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Slobodanu Petroviću.

Zajednički rad kotorvaroških fudbalskih veterana i Svjetske organizacije Roma bazira se kako na fudbalskim kampovima u Hrvatskoj tako i na organizaciji kampova u BiH, koji će biti održani uz saglasnost NFS BiH i FS RS.

„Druženje povodom Svjetskog dana Roma bilo je i edukativnog karaktera. Fudbalska lopta spaja cijeli svijet i njome rušimo sve predrasude. Upravo zato smo dio projekta sa Hrvatskim fudbalskim savezom i predsjednikom Davorom Šukerom, a uskoro krećemo sa održavanjem kampova u Republici Srpskoj i BiH. Želimo edukovati kako navijače tako i mlađe uzrasne kategorije u namjeri da smanjimo rasizam rasizam, diskriminaciju, nasilje i siromaštvo“, rekao je Petrović.

Kotorvarški fudbalski veterani su i ovoga puta poklonili sportske majice reprezentaciji Roma, koja je osvojila turnir u malom fudbalu ispred reprezentacije Srba iz Hrvatske.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…