Fudbalski veterani podržali nacionalne manjine u Varaždinu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.10.2018. 12:58

Grad Varaždin je bio domaćin 11. fudbalskog kampa nacionalnih manjina u organizaciji Svjetske asocijacije Roma, koji je okupio 120 dječaka i djevojčica uzrasta od 7 do 15 godina.

Riječ je o jedinstvenom projektu u svijetu koji šalјe poruku mira, tolerancije i zajedničkog života, a podržavaju ga Svjetska i Evropska fudbalska asocijacija (FIFA i UEFA).

Ovom događaju su, pored visokih zvanica iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i grada Varaždina, prisustvovali i predstavnici kotorvaroških fudbalskih veterana koji djeluju u okviru Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Predsjednik Udruženja Slobodan Petrović uručio je tom prilikom predsjedniku Svjetske organizacije Roma Totiju Dediću garnituru sportskih majica i tako podržao manifestaciju koja ima za cilј rušenje predrasuda i zbližavanje lјudi.

"Nastavili smo sa podrškom Svjetskoj organizaciji Roma u borbi protiv nasilјa, rasizma, diskriminacije i siromaštva, jer je sport odlična prilika za suzbijenje mržnje i ostalih negativnosti", istakao je Petrović.

Predsjednik Svjetske asocijacije Roma Toti Dedić je istakao da je rasizam, nažalost, još uvijek česta pojava na fudbalskim stadionima.

"Mi radimo na promociji tolerancije i prihvatanja različitosti i tako pomažemo u svakom segmentu borbe nacionalnih manjina za bolјi status. Ovom prilikom bih se zahvalio našem ambasadoru i proslavlјenom fudbaleru Veldinu Kariću na podršci, ali i našim istinskim prijatelјima iz Kotor Varoša, koji u kontinuitetu podržavaju naš rad", poručio je Dedić.

Delegacija fudbalskih veterana je u gradu Prelogu bila gost predsjednika Međimurskog fudbalskog saveza Mate Klјajića, rođenog Kotorvarošanina, kao i njegovog zamjenika Damira Dominića.

"Bilo mi je zadovolјstvo upoznati fudbalske veterane iz Kotor Varoša, koji na najbolјi mogući način promovišu opštinu u kojoj sam rođen", rekao je Klјajić i dodao da će delegacija veterana biti gost Međimurskog fudbalskog saveza na utakmici Lige nacija Hrvatska – Španija na stadionu Maksimir.

Takođe, nekadašnji igrač Želјezničara, Varteksa, Dinama, Torina, Lugana i reprezentativac Hrvatske Veldin Karić je podržao ideju da sa veteranima zagrebačkog Dinama naredne godine gostuje u gradu na obalama Vrbanje.

25. oktobra na Gradskom stadionu u Banjaluci biće održan drugi fudbalski kamp nacionalnih manjina u BiH, a jedan od partnera u realizaciji ovog projekta biće i Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…