Glumci banjalučkog Studentskog pozorišta izveli predstavu “Stradalnici”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.10.2016. 14:59

Glumci banjalučkog Studentskog pozorišta izveli su na festivalu omladinskih pozorišta “Varoš fest” predstavu “Stradalnici” Ežena Brijea, a u režiji Ljiljane Čekić.

Radnja komada je smještena na početak 20. vijeka i govori o mladiću koji saznaje da je bolestan od polno prenosive bolesti. Uprkos upozorenjima ljekara on stupa u brak, inficira suprugu, dobija bolesno dijete, dijete ima dojilju i krug oboljelih se značajno povećava.

Reditelj predstave Ljiljana Čekić je istakla da je na banjalučkoj sceni ovaj komad igran davne 1932. godine u Narodnom pozorištu Vrbaske banovine i predstavlja oštru kritiku društva.

“Uradila sam adaptaciju teksta, a pored osnovne teme koja analizira probleme polno prenosivih bolesti, meni su bile zanimljive moralne dileme koje uzrokuju takve bolesti”, rekla je Čekićeva i dodala da su učesnici predstave mladi ljudi od 18 do 22 godine.

Glumci Banjalučkog studentskog pozorišta su predstavu spremali više od tri mjeseca, a za većinu njih sinoćnje pojavljivanje pred pozorišnom publikom bilo je i prvo.

“U radu na predstavi svojim znanjem pomogao nam je i edukovani savjetnik u prevenciji i ranoj dijagnostici polno prenosivih infekcija Siniša Karakaš, jer su istraživanja pokazala da mladi nisu dovoljno edukovani kad su polno prenosive bolesti u pitanju”, zaključila je Čekićeva.

“Varoš fest” se nastavlja večeras u 19.00 časova neverbalnom predstavom “Kuća lutaka” u izvođenju Gradskog kazališta mladih iz Viteza.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…