Ističe rok za legalizaciju

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.12.2016. 10:46

Obavještavamo građane da u toku ove godine ističe rok za legalizaciju bespravno sagrađenih stambenih, pomoćnih, poslovnih i svih drugih tipova objekata na području Republike Srpske. U razgovoru sa vlasnikom privatne Geodetske firme”Geo Krčić” iz Kotor Varoša Dejanom Krčićem saznali smo da je na području opštine Kotor Varoš veoma mali odziv stanovništva po ovom pitanju, među najmanjim u RS, te je istakao važnost podnošenja prijava za legalizaciju u okviru 2016. godine s obzirom na pogodnosti koje je Vlada RS omogućila.

On je takođe istakao da je za podnošenje prijave potrebna :

1.SKICA SNIMANJA NELEGALNOG OBJEKTA (od ovlaštene geodetske firme)

2.KOPIJA PLANA (iz katastra)

Ta dva dokumenta su dovoljna da bi se blagovremeno podnijela prijava u opštini, a poslije toga građanima je omogućen rok od još godinu dana da izradu potrebne projektne dokumentacije i plaćanje  simbolične takse za dobijanje građevinske dozvole.

U izmijenjenom tekstu zakona ostaje odredba kojom porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije neće plaćati naknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Praktično, to znači da su oni oslobođeni i ove simoblične  naknade predviđene za sve druge kategorije.

Legaliziacijom svojih objekata građani takođe stiču prava osiguranja objekata, sticanje mogućnosti podizanja kredita kod komercijalnih banaka, te razih drugih imovinskih prava i obaveza.

Krčić se osvrnuo i na nemar dosadašnje opštinske administracije i nadležnih organa na animiranju stanovništva da izvrše legalizaciju svojih objekata, te se nada od nove opštinske vlasti  da će u narednom periodu poboljšati brigu o navedenim problemima na obostrano zadovoljstvo svih.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…