Jednokratna pomoć svim penzionerima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 28.08.2018. 09:02

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći svim penzionerima.

"Ova odluka prevazilazi ranije planove da jednokratnu pomoc dobiju samo penzioneri sa najmanjim primanjima, odnosno došli smo do povoljnije odluke da ce jednokratna pomoc biti isplacena svim penzionerima u zavisnosti od njihovih mjesecnih primanja", istakla je Cvijanoviceva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Srpske Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora Narodne skupštine Srpske za pracenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilijom Stevancevi'em, kao i sjednice Vlade na kojoj je razmatrano unapredenje položaja penzionerske populacije u Republici Srpskoj.

Ona je pojasnila da penzioneri koji imaju penziju u visini do prosjecne penzije, odnosno do 366 KM, dobice jednokratnu pomoc u iznosu od 100 KM, a penzioneri cija je penzija u visini do prosjecne plate do 850 KM dobice 50 KM a ostali koji imaju vecu penziju od prosjecne plate primice 30 KM.

Cvijanoviceva je najavila da ce redovna penzija biti isplacena 10. septembra, a nakon nekoliko dana, najvjerovatnije oko 20. septembra bice isplacena i jednokratna pomoc.

Procjenjuje se da ce za isplatu ove jednokratne pomoci biti potrebno oko 17 miliona KM.

Play Video

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Srpske što je imala senzibiliteta i našla prostora za isplatu jednokratne pomoci svim penzionerima u Srpskoj.

Dodik je istakao da ovaj potez Vlade odražava stabilnost koja je uspostavljena posljednjih nekoliko godina, te zahvalio predsjednici Vlade Željki Cvijanovic što je u konsultacijama sa Narodnom skupštinom i predsjednikom Republike uspjela da stabilizuje fiskalni sistem.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Srpske Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora Narodne skupštine za pracenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilijom Stevancevicem, kao i sjednice Vlade na kojoj je razmatrano unapredenje položaja penzionerske populacije u Republici Srpskoj, rekao da je sve to omogucilo ovakvo kretanje i reagovanje Vlade i cinjenicu da je u Srpskoj stabilna situacija, bez ijednog otvorenog problema.

"Svi problemi koji su na neki nacin egzistirali riješeni su, pocevši od poljoprivrednika koji su izlazili na ulice, što je riješeno povecanjem agrarnog budžeta za 11 miliona KM", napomenuo je Dodik.

On je podsjetio i na planirano povecanje plata radnicima u javnom i realnom sektoru, povecanje penzija koje je ostvareno u prethodnom periodu, ali i ovu jednokratnu naknadu svim penzionerima.

Ministar rada i boracko-invalidske zaštite Milenko Savanovic izjavio je da odluka Vlade Srpske o jednokratnoj pomoci penzionerima govori o odgovornosti i ozbiljnosti vlasti Srpske prema populaciji koja je kroz svoj minuli rad doprinijela razvoju Republike Srpske.

Savanovic je rekao da ova vlast od pocetka daje prioritet penzionerima i da ce to ciniti i ubuduce.

"Ovo je dobra mjera koja šalje snažnu poruku gradanima Republike Srpske koliko brige i poštovanja imamo prema ovoj populaciji", istakao je Savanovic na konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj rekao je da je Vlada ispunila prijedlog penzionera da svi dobiju jednokratnu pomoc, a ne samo oni sa najnižom penzijom.

On je pozvao penzionere koji penziju primaju iz drugih država da se prijave najbližoj poslovnici Fonda PIO da bi se pravovremeno dobili podaci o njihovim primanjima i time raspodijelili u odredene grupe.

Rakulj je zahvalio premijerki Željki Cvijanovic na razumijevanju penzionerskih problema i agažovanju na njihovom rješavanju.

Predsjednik Odbora za pracenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja NSRS Ilija Stevancevic zahvalio je Vladi koja je ispunila svoje obecanje o dodjeli jednokratnom pomoci, ne samo onima sa najnižom penzijom, nego svim penzionerima.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…