Jerković u Kotor Varošu: Stvoreni uslovi za povratak Hrvata

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.05.2018. 14:16

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković je nakon posjete opštini Kotor Varoš istakao da je u ovoj lokalnoj zajednici urađen niz projekata od velikog značaja za održivi povratak Hrvata.

„Rukovodstvo opštine Kotor Varoš i Ministarstvo za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske su uložili ogroman napor da se Hrvati vrate na svoja ognjišta, stvarajući im normalne uslove za život i rad“, naglasio je Jerković i dodao da je neophodna veća pomoć međunarodnih donatora u rješavanju infrastrukturnih problema.

„Resorno ministarstvo i lokalna zajednica su omogućili bezbjedan povratak Hrvata, jer na prostoru Republike Srpske nemamo incidenata, rušenja objekata, kao ni prepreka od strane opštinskih organa u pogledu izdavanja neophodnih dozvola za rad“, rekao je Jerković i pohvalio napore vlasnika Fabrike za obradu aluminijske i čelične bravarije „FTF“ u mjesnoj zajednici Zabrđe, koja ima u planu da zaposli 15 radnika do kraja ove godine.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, ministar za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan su danas obišli postrojenja fabrike za obradu čelične i aluminijske bravarije u Zabrđu, kao i asfaltiranu dionicu puta u naselјu Podbrđe.

Ministar za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske Davor Čordaš je prilikom obilaska asfaltirane dionice puta u naselјu Podbrđe podsjetio da je u održivi povratak na području opštine Kotor Varoš uloženo preko 2 miliona KM.

„Ukupno će biti obnovlјeno 40 kuća, za modernizaciju puta u naselјu Podbrđe u dužini od 400 metara izdvojili smo 45.000 KM, a za asfaltiranje puta prema naselјu Topalovići izdvojićemo u saradnji sa opštinom 30.000 KM“, poručio je Čordaš i dodao da će najznačajniji projekat za povratnike hrvatske nacionalnosti biti izgradnja vodovoda u mjesnoj zajednici Zabrđe.

„Ljudi otvaraju fabrike i njima je neophodna voda, a nova radna mjesta su jedini garant ostanka lјudi na ovim prostorima. Za vodovod smo obezbijedili 100.000 KM, a do kraja godine ćemo nastojati da zatvorimo konstrukciju od 300.000 KM kako bi stanovnici ovog kraja konačno dobili vodovod“, zaklјučio je Čordaš.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da je realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim zajednicama veoma važan segment održivog povratka.

„Asfaltiranjem ova dva puta u mjesnoj zajednici Zabrđe i stambenim zbrinjavanjem većeg broja povratnika znatno smo unaprijedili život raselјenih lica, a u planu je da do kraja godine završimo elektrifikaciju stambenih jedinica u naselјu Bilice, za čiju namjenu je izdvojeno 65.000 KM“, istakao je Sakan i dodao da će na ovaj način biti omogućeno priklјučenje na niskonaponsku elektro-mrežu za određen broj povratničkih domova.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…