Još dvije mini-hidroelektrane u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.02.2017. 12:33

Izgradnja mini-hidroelektrana na području opštine Kotor Varoš jedan je od značajnih privrednih potencijala koji može da doprinese razvoju i zapošljavanju, a uskoro bi trebalo da počne gradnja mini-hidroelektrane “Duboka” na vodotoku Dubokog potoka.

Firma “DSM Elektrus” iz Kotor Varoša podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane “Duboka”. Direktor i vlasnik “DSM Elektrusa” Sandra Pačavra rekla je da je gradnja te mini-hidroelektrane u početnoj fazi i da za sada ne mogu iznositi detalje o tom projektu. Poznato je jedino da bi instalisana snaga “Duboke” trebalo da iznosi 249 kilovata.
Firma “DSM Elektrus” planira da na području Kotor Varoša gradi i mini-hidroelektranu “Vigošta” na istoimenoj rijeci.

– Instalisana snaga ove hidroelektrane je 249 kilovata i njena gradnja je značajna za lokalnu zajednicu jer će doprinijeti razvoju ruralnog područja opštine. Značaj izgradnje ogleda se i u iskorišćavanju vodnih potencijala i razvoju infrastrukture seoskih područja, odnosno gradnji puteva i dalekovoda. Još ne znamo koju firmu ćemo angažovati za realizaciju ovog projekta i sve je još u fazi razmatranja. Tom projektu ćemo se aktivnije posvetiti nakon dobijanja građevinske dozvole – kazala je Pačavra.
U rad je 2013. godine puštena mini-hidroelektrana “Grabovačka rijeka” na Grabovačkom potoku instalisane snage 785 kilovata. Investitor je bila kotorvaroška firma “E-promet”, a njen direktor Pero Radumilo kaže da su u gradnju uložili 1,8 miliona KM.

– Elektrana dobro radi, projekat se pokazao uspješnim i redovno uplaćujemo koncesionu naknadu – istakao je Radumilo.
Na području Kotor Varoša radi i mini-hidroelektrana “Divič” instalisane snage 2.283 kilovata koju je na izvoru Vrbanje podigla firma “Eling-inžinjering” iz Teslića.
Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Kotor Varoš Predrag Tešić ističe da će pružiti maksimalnu podršku investitorima koji budu željeli da ulažu u mini-hidroelektrane.

– Investitori mogu računati i da ćemo im biti spona sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS i ministrom Petrom Đokićem. Ovu granu privrede vidimo kao značajnu razvojnu šansu, jer je predviđeno da na rijeci Vrbanji bude podignuto 17 mini-hidroelektrana – rekao je Tešić. (Glas Srpske/MKV)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…