Kampanja ”Budi vidljiv – ne budi figura” u OŠ ”Sveti Sava” u Vrbanjcima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 17.02.2016. 09:09

Podjelom svjetloodbojnih prsluka i trakica, majica i slikovnica, kao i drugih saobraćajno-obrazovnih materijala đacima Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima počela je preventivne akcije “Budi vidljiv – ne budi figura”, koja će se sprovesti na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS Ranko Babić ukazali su mališanima te škole na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti i podsjeti ih na pravilno kretanje pješačkim površinama i kolovozom.

Osnovcima se obratila i Slađana Šubara, direktorica OŠ ”Sveti Sava” Kotor Varoš.

Primarni cilj kampanje je da se podsjete pješaci na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka kada se noću kreću kolovozom puta van naselja i u uslovima smanjene vidljivosti. Namjera je da se skrene i pažnja vozačima da u svakom trenutku mogu očekivati pješake na kolovozu, zbog čega moraju voziti propisanom brzinom i sa povećanom opreznošću.

Takođe, vozačima se namjerava ukazati koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista, a svjetlosne grupe čiste i ispravno podešene.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj tokom 2015. godine smrtno su stradala 34 pješaka. Većina saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim pješacima dogodila su se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja ili uslovima smanjene vidljivosti van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

”Preventivna akcija “Budi vidljiv – ne budi figura” trajaće do 29. februara i zajednički je sprovode AMS RS putem Auto-moto društava, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS”, izjavila je Vanja Kudić, sekretar Auto-moto društva Kotor Varoš.

Realizacijom aktivnosti “Budi vidljiv – ne budi figura” očekuje se povećan oprez i bezbjednost svih pješaka u saobraćaju, a posebno starijih lica kao i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača tokom noćnih uslova vožnje.

 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…