Kotor Varoš slavi krsnu slavu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.10.2016. 15:13

Opština Kotor Varoš danas proslavlja krsnu slavu Svetog Apostola i jevanđelistu Luku.Tim povodom služena je liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice koju je služio protojerej stavrofor Boško Mandić uz sasluženje više sveštenika. Liturgiji su prisustvovali vjernici i najviše rukovodstvo opštine Kotor Varoš.

Nakon liturgije održan je i svečani slavski ručak u restoranu Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“,  gdjese u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju iz susjednih opština i inostranstva, kao i predstavnika republičkih institucija i ustanova  obavio slavski obred.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović rekao je na slavskoj svečanosti da je opštinska uprava uspjela da obezbijedi povoljan ambijent za domaće i strane investitore, uz konstantno povećanje broja zaposlenih u privredi. 

Vučanović je istakao da je u Kotor Varošu u toku realizacija jednog od najznačajnijih projekata, a riječ je o sanaciji i rekonstrukciji gradske vodovodne mreže i proširenju kanalizacione mreže, čija je vrijednost četiri miliona KM. 

"Glavni cilj projekta je poboljšanje i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda, te smanjenje gubitaka vode u sistemima", rekao je Vučanović. 

On se zahvalio svim saradnicima na saradnji u proteklih pet godina i poželio novoizabranom načelniku opštine Zdenku Sakanu da nastavi sa razvojem ove lokalne zajednice i stvaranju još boljih uslova za život građana. 

Osim radnika administrativne službe, lokalnih privrednika, zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života ove opštine, obilježavanju krsne slave prisustvuje i delegacija bratske opštine Paraćin. 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog apostola Luku kao osnivača ikonopisa, a u narodu se današnji praznik naziva Lučindan. Sveti apostol Luka se slavi kao zaštitnik medicine i bolesnika. Poznato je da je liječio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju iscjeliteljsku moć.

KVorum.net opštini Kotor Varoš i svim stanovnicima naše opštine čestita krsnu slavu.

 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…