Kotorvarošani će svoju humanost moći pokazati 08. jula (petak) u Akciji dobrovoljnog davanja krvi

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.06.2016. 16:18

Jedna od opština sa najvećim brojem dobrovoljnih davalaca krvi je i Kotor Varoš, a kotorvarošani će svoju humanost moći pokazati 08. jula (petak) kada će se u prostorijama zgrade Crvenog krsta održati Akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će se održati u vremenskom periodu od 9:30 do 16:00 časova.

Davanjem najdragocjenije tečnosti koja život znači pokazuje se najveća humanost i nesebičnost.

Datum koji objedinjuje tu ljudsku dobrotu i darežljivost kroz Svjetski dan dobrovoljnih davalaca obilježen je juče, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu. Ove godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije u središte je stavila majke, trudnice i porodilje.

„Darujemo krv za one koje daruju život“ kaže se u saopštenju ove organizacije, a ovogodišnji slogan je „Sigurna krv za spašavanje majki“. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svakoga dana 800 žena umre od komplikacija tokom trudnoće ili prilikom porođaja.

Transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spašavanju miliona ljudskih života. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da do 2020. godine sve zemlje dođu do svojih rezervi krvi kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi. Danas u samo 62 zemlje u svijetu se nacionalne zalihe krvi obezbjeđuju 100% kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi, dok 40 zemalja još uvijek zavisi od porodičnog davanja ili čak plaćenih donatora.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…