Kotorvarošani pružili podršku Romima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.10.2016. 17:40

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv rasizma fudbalski veterani iz Kotor Varoša su pružili podršku Svjetskoj organizaciji Roma, koja je u saradnji sa Hrvatskim fudbalskim savezom bila organizator 6. fudbalskog kampa nacionalnih manjina u Bjelovaru.

Na kampu je učestvovalo preko 100 djevojčica i dječaka uzrasta od 7 do 16 godina, predstavljajući 20 nacionalnih manjina u republici Hrvatskoj.

Sa njima je, na gradskom stadionu u Bjelovaru, radilo 6 trenera, a pored trenažnog procesa mališani su imali i edukacijske aktivnosti na temu "Loptom protiv nasilja, diskriminacije i rasizma".

Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije iz Kotor Varoša, koje okuplja fudbalske veterane i sportske radnike ovog grada, je nabavkom sportske opreme pružilo podršku Svjetskoj organizaciji Roma.

"Imamo odličnu saradnju sa Totijem Dedićem, predsjednikom Svjetske organizacije Roma, a najlakši način da dođemo do tolerancije je da pomognemo svakom djetetu da se bavi sportom. Mi smo nabavkom sportske opreme željeli da im omogućimo nesmetano bavljenje sportom", istakao je predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Slobodan Petrović.

Voditelj fudbalske akademije nacionalnih manjina Elmir Mehmedović je naglasio da je projekat koji okuplja dječake i djevojčice nacionalnih manjina u Hrvatskoj jedinstven u svijetu i ima za cilj da pruži doprinos borbi protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu.

"Zahvalni smo predsjedniku saveza Davoru Šukeru i prijateljima koji su prepoznali našu ideju da kroz fudbal širimo toleranciju i zaustavljamo netrpeljivost, rasizam i diskriminaciju, a velika nam je čast što su otvaranju kampa prisustvovali i naši prijatelji iz Kotor Varoša, koji su pokazali da imaju veliko srce", rekao je Mehmedović.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić je poručio da je neophodno iz fudbala odstraniti nepoželjne pojave poput govora mržnje.

"Važno je da djeca steknu vrline pravih sportista, da ih naučimo da budu ljudi koji će maksimalno poštovati različitosti", zaključio je Dedić.

Iz Svjetske organizacije Roma su poručili da im je želja da ovakve i slične manifestacije u što skorije vrijeme održe i u Republici Srpskoj.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…