Kotorvarošani u kulturnom programu posvećenom ruskoj carskoj porodici Romanov

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.02.2017. 15:18

Na kulturnoj večeri “U susret ruskom caru” posvećeno ruskoj carskoj porodici Romanov koja je održana u banjalučkom Banskom dvoru učestvovali su otorvarošani Tamara Lazarević-Lukač i sveštenici Miladin Mitrović, Srdjan Knežević i Živko Ilić.

Lazarević-Lukač je nastupila u horu, a kao solo sopran izvela je i početnu numeru, dok su sveštenici bili u horu Eparhije banjalučke. U okviru programa prikazan je dokumentarni film o carskoj porodici Romanov i otvorena izložba unikatnih fotografija iz porodičnog albuma.

Sveštenik banjalučke eparhije Mitrović rekao je da je ovaj događaj važan, jer uvodi u značajan projekat izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci u čast Nikolaja Drugog Romanova.

"Ovo je izraz zahvalnosti i blagodarnosti ruskom caru zbog podviga koji je učinio za vrijeme Prvog svjetskog rata u koji je smjelo i hrabro krenuo da bi zaštitio srpski narod i pravoslavlje na Balkanu", rekao je Mitrović.

Među uglednim gostima bili su ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ministri u Vladi RS, vladika banjalučki Јefrem, te predstavnici crkvenog, društvenog i političkog života RS. Najljepše utiske iz Banskog dvora ponio je i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu opštine Kotor Varoš Predrag Tešić.

"Oduševljen sam programom koji smo večeras imali čast da gledamo i slušamo. Čestitam našim Kotorvarošanima Tamari Lazarević-Lukač i sveštenicima Miladinu Mitroviću i Živku Iliću zbog čijeg učešća sam bio posebno ponosan", rekao je Tešić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…