Kotorvaroški fudbalski veterani podržali nacionalne manjine

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.06.2017. 17:44

Grad Karlovac je bio domaćin 7. fudbalskog kampa nacionalnih manjina u organizaciji Svjetske asocijacije Roma, koji je okupio 80 dječaka i djevojčica uzrasta od 7 do 15 godina. Učestvovala su djeca srpske, romske, bošnjačke i slovenske nacionalnosti, uz igračice i igrače iz ŽNK „4 Rijeke“, Osnovne škole „Banija“ i NK „Karlovac 1919“.

Riječ je o jedinstvenom projektu u svijetu koji šalje poruku mira, tolerancije i zajedničkog života, a podržavaju ga Svjetska i Evropska fudbalska asocijacija.

Ovom događaju su, pored predsjednika Hrvatskog fudbalskog saveza Davora Šukera i svojevremeno najbolje skijašice svijeta Janice Kostelić, prisustvovali i predstavnici kotorvaroških fudbalskih veterena koji djeluju u okviru Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Predsjednik Udruženja Slobodan Petrović, ujedno i voditelj protokolarnog dijela programa u Karlovcu, i Saša Vuković uručili su za polaznike kampa 15 garnitura dresova i šortseva, koje je obezbijedio jedan od najboljih kotorvaroških fudbalera svih vremena Mirsad Botić.

„Nastavili smo sa podrškom Svjetskoj organizaciji Roma u borbi protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva, jer je sport izvrsna prilika za suzbijenje mržnje i ostalih negativnosti“, istakao je Petrović.

Predsjednik Svjetske asocijacije Roma Toti Dedić je istakao da je rasizam, nažalost, još uvijek česta pojava na fudbalskim stadionima.

„Mi radimo na promociji tolerancije i prihvatanja različitosti i tako pomažemo u svakom segmentu borbe nacionalnih manjina za bolji status. Ovom prilikom bih se zahvalio predsjedniku Šukeru i Janici Kostelić na dolasku, ali i našem istinskom prijatelju Slobodanu Petroviću, koji punih 14 godina podržava naš rad“, poručio je Dedić.

Upravo je ta dugogodišnja saradnja bila razlog da predsjednik fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker pozove četveročlanu delegaciju fudbalskih veterana iz Kotor Varoša da budu njegovi gosti na utakmici Superkupa Evrope između Reala i Mančester Junajteda, koja će se odigrati 8. avgusta u Skoplju. 

„Šuker je prepoznao naš rad i u narednom periodu radićemo zajednički na realizaciji određenih projekata, od kojih je jedan vezan za Kotor Varoš“, zaključio je Petrović.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…