Kotorvaroški političar prvi se odrekao plate za liječenje Sofije Mićević

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.03.2017. 08:24

Predrag Tešić, predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije odrekao se jedne plate u iznosu od 1.300 KM za pomoć u liječenju Sofije Mićević.

Tešić se odazvao akciji koju su pokrenuli predstavnici mladih sedam stranaka koje imaju predstavnike u Skupštini grada Banjaluke. Stranački podmadak je uputio poziv predsjednicima političkih partija, šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS i predstavnicima  RS u institucijama BiH da se uključe u prikupljanje novca za Sofiju i podrže njihovu akciju.

– Sofijina mama Simona je iz Kotor Varoša i smatrao sam da je prirodno da se prvi iz reda političkih funkcionera odreknem mjesečne plate i ličnim primjerom pozovem da mi se pridruže svi političari na svim nivoima vlasti. Želim Sofiji uspješnu operaciju, da što prije ozdravi i igra se sa svojom rodbinom u Maslovarama – rekao je Tešić i apelovao na nadležne da pod hitno sistemski bude riješeno pitanje prikupljanja sredstava za liječenje u inostranstvu.

Sofija je oboljela od akutne limfoblastne leukemije i za liječenje u SAD je potrebno 270.000 dolara. U novembru 2016. godine urađena transplantacija koštane srži u Beogradu, međutim, njen organizam je odbacio kalem i jedino što je još preostalo u borbi za njen život jeste liječenje u SAD. S obzirom da Sofiji ljekari u Beogradu ne prognoziraju više od četiri mjeseca života, novac mora biti prikupljen što prije.

Mnoštvo humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći Sofiji u punom je jeku, a razne institucije, privrednici, pojedinci ujedinili su se da se potreban novac što prije sakupi da bi trogodišnja Banjalučanka otišla na liječenje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS učestvovaće u finansiranju troškova operacije s iznosom od oko 200.000 KM.

Iz Fonda kažu da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine za njeno liječenje izdvojili su 110.000 KM.

Na više od 600 adresa pravnih lica u RS prethodnih dana su otpremljene koverte s propratnim pismom i uplatnicom za žiro račune otvorene za uplatu sredstava za pomoć u liječenju djevojčice.

Da pomoć dolazi sa raznih strana dokaz je i Goran Lolić, MMA borac porijeklom iz Banjaluke, koji 2. aprila organizuje sparing borbu s Endrujem Kalnadrelijem u Nort Hejvenu u američkoj saveznoj državi Konektikat, a prihod od ulaznica, koje koštaju 20 dolara, biće preusmjeren za liječenje male Sofije.

Takođe, širom RS organizovane su humanitarne akcije kako bi se u što skorijem roku prikupila potrebna sredstva. Predstavnici mladih političkih partija RS traže od političara u RS i na nivou BiH da se uključe u humanitarnu misiju pomoći Sofiji.

Ove subote u kino-sali u Kotor Varošu biće održana predstava "Ah, ta ljubav" u cilju prikupljanja sredstava.

U banjalučkom noćnom klubu "Kabinet" banjalučki bendovi će 30. marta održati svirku za prikupljanje pomoći za malu Sofiju.

Putem akcije na veb-stranici GoFundMe.com dosad je prikupljeno 23.500 dolara, odnosno više od 42.000 KM. Uplate putem ove stranice izvršilo je 340 ljudi.

Ova veb-stranica služi za finansiranje svih vrsta dešavanja, od diplomskih proslava, finansiranja raznih projekata i start-up kompanija, do ovakvih ozbiljnijih stvari, liječenja bolesti, što, nažalost, najbolje i najbrže pokaže koliko ljudskosti ima u nama.

Žiro računi

Svi koji žele i mogu pomoći maloj Sofiji Mićević to mogu učiniti putem uplata na sljedeće žiro racune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija "Budimo ljudi"

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…