Kuće za tri porodice iz Kotor Varoša do kraja jula

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.03.2017. 14:30

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš najavio je za kraj jula završetak izgradnje 36 kuća za smještaj izbjeglih i raseljenih lica.

U saopštenju iz resornog ministarstva navodi se da se kuće grade u okviru druge faze Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEK-a i da ugovorena vrijednost radova iznosi 1,2 miliona KM. 

"Tokom marta uveli smo izvođače u radove na izgradnji 36 individualnih stambenih jedinica u 14 gradova i opština Srpske, a planirano je da sve kuće budu završene do kraja jula", rekao je Čordaš. 
Od 36 kuća, deset se gradi u Banjaluci, četiri u Gradišci, po tri u Doboju, Kotor Varošu i Foči, po dvije u Derventi, Kalinoviku, Prijedoru i Šipovu, te po jedna u Bratuncu, Brodu, Novom Gradu, Pelagićevu i Trebinju. 
On je dodao da je prva faza projekta realizovana tokom 2014. godine, kada je u 33 grada i opštine Republike Srpske izgrađeno 170 kuća. 

"Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 3.237.500 dolara obezbijedila je Vlada Srpske kreditnim zaduženjem kod Fonda za međunarodni razvoj - OFID. Cilj je bio da se izbjeglicama i raseljenim licima u Srpskoj, kao jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva, obezbijede trajna stambena rješenja", rekao je Čordaš. 

On je podsjetio da je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Srpske tokom realizacije tog projekta u 2014. godini, u postupku sprovođenja javnih nabavki, uspjelo da ostvari uštede veće od 500.000 evra, zahvaljujući čemu je stvorena mogućnost da se izgrade dodatne stambene jedinice. 

"Nakon što smo obezbijedili ova sredstva, odmah je pripremljena lista sa dodatnih 36 korisnika. Raduje me da smo uspjeli da i drugu fazu dovedemo do konkretnih aktivnosti na terenu", naveo je Čordaš. 

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković izjavio je u Banjaluci da odbornici iz reda hrvatskog naroda u skupštinama opština u Srpskoj zajednički moraju štititi interese Hrvata i zalagati se za poboljšanje uslova u kojima žive u lokalnim zajednicama.

"Bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju, odbornici iz reda hrvatskog naroda u skupštinama opština u Republici Srpskoj moraju zajednički štititi interese svog naroda, ukazivati i rješavati probleme sa kojima se suočavaju", rekao je novinarima Jerković. 

On je, nakon sastanka sa odbornicima iz reda hrvatskog naroda u skupštinama opština u Srpskoj, naglasio da je jedini cilj ovog sastanka zajednički rad odobrnika u interesu Hrvata. 

Jerković je napomenuo da se u Republici Srpskoj hrvatski povratnici najviše suočavaju sa problemom zapoljšavanja i obnove imovine. 

"Vlada Republike Srpske izdvaja određene sredstva za obnovu imovine povratnika, ali je činjenica da to nije dovoljno. Zbog toga moramo tražiti pomoć međunarodne zajednice da bi bilo više povratnika", kaže Jerković. 

On je naveo da u opštinama Pelagićevo, Derventa, Modriča, Šamac, Kotor Varoš i Brodu ima 18 hrvatskih odbornika. 
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…