Maslovare u Putokazima Elta televizije

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.03.2017. 14:37

U Putokazima Elta televizije, emisiji u kojoj kolega Ljubinko Spasojević obilazi krajeve, sela i zaseoke u potrazi za njihovim autentičnim izrazom došao je i do Maslovara. Cilj ove emisije je sačuvati i od zaborava običaje i tradiciju ovog dijela Republike Srpske.

Maslovare su još tridesetih godina prošlog vijeka imale teniski teren, Sokolsko društvo, KUD Rudar spomenik kralju Aleksandru...Rudnik mrkog uglja su 1916. otvorile austrougarske vlasti.

Za potrebe rudnika iste godine je otvorena uskotračna pruga Banja Luka - Maslovare koju su izgradili austrougarski zarobljenici ruske nacionalnosti. Kulturu i tradiciju u selu, danas oživljava KUD "Brio Rudar".

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…