Mještani Maslovara blokirali put zbog vode

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.03.2016. 14:35

Mještani sela Bare kraj Kotor Varoša sedam dana ne mogu da koriste vodu. Nekada najčistija u kraju, sada prljava i masna – kažu ogorčeni mještani.

Razlog je, tvrde, što šumsko gazdinstvo “Vrbanja” utovara balvane na njihovom izvoru i tako ga zagađuje. Od obećanja rukovodstva da će se debla izmjestiti, prošlo je godinu dana. Kako rezultata nema, uzeli su stvari u svoje ruke. Blokirali su prolaz kamionima i traže hitno rješenje problema.

“Voda je mutna, u vodi ima nafte, ima ulja. I to sve ide nama u rezervoar i u vodu. Mi smo ih molili da ove klade pomjere gore u skladište, međutim, vidite i sami da ništa od toga nisu napravili”, rekao je Vojisla Petrušić.

Voda ne može da se koristi ni za kupanje, a kamoli za kuvanje i piće. Čak ni stoka neće da je pije, kaže mještanin, Braco Kušljić. Zvali su inspekciju, policiju i direktorku šumskog gazdinstva, Daliborku Kerezović. Jutros su, tvrde, probali i da se dogovore sa njom. Međutim, to nije uspjelo.

“Jutros odemo u sjedište, direktorice nema. Niti će dolaziti, takva je njihova izjava. Ima upravnik, ima inžinjer, koji ne može nama ništa da obeća”, kaže Braco Kušljić.

U šumskom gazdinstvu “Vrbanja” i nama je rečeno da direktorka nije na poslu. Na naše pozive nije se javio ni direktor “Šuma Srpske”, Risto Marić. Načelnik Opštine Kotor Varoš, Dalibor Vučanović, tvrdi da je seoski vodovod na šumskom zemljištvu i da Opština za građane ne može mnogo da uradi.

“Mi smo angažovali institut da se utvrdi stanje vode i to je nadležnost Opštine. Mi ćemo, danas su već ekipe na terenu, uzećemo uzorke. Po dobijanju rezultata, obavijestićemo građane. Šumsko gazdinstvo se uopšte nije nama obratilo za razgovore, za saradnju”, rekao je načelnik Opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović.

Mještani traže od rukovodstva šumskog gazdinstva da izmjesti kamione, nađe sredstva za prečišćavanje izvora i nasipanje puta ispod kojeg prolaze vodovodne cijevi. Poručuju im da će u protestima istrajati.

Šezdesetak domaćinstava snabdjeva se vodom iz ovog rezervoara. Mještani sela Bare poručuju da nijedan kamion neće otići odavde sve dok im se problem ne riješi.

IZVOR: ATV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…