Mještani sela Podosoje tvrde da šuma u selu pripada njima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.10.2017. 15:32

Direktorica Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš Daliborka Kerezović izjavila je da je šuma za koju mješteni kotorvaroškog sela Podosoje tvrde da je njihova u državnom vlasništvu. Odgovor je ovo na tvrdnje mještana koji su se okupili ispred sjedišta Šumskog gazdinstva (ŠG) "Vrbanja" Kotor Varoš revoltirani zbog doznačavanja i planirane sječe šume, za koju tvrde da je od davnina u njihovom vlasništvu.

– Ako neko misli suprotno, neka to i dokaže. U proteklih nekoliko godina je bilo sigurno četrdesetak sličnih slučajeva i niko nije uspio dokazati vlasništvo. Oni to svojataju na osnovu djedovih i babinih riječi – rekla je Kerezovićeva za i dodala da juče nije mogla da razgovara sa mještanima, jer je imala poslovne obaveze u Banjaluci.

- Šuma je jedino bogatstvo koje imamo. Ona je hranila naše djedove i očeve i danas treba da hrani nas. Sada radnici šumarije dolaze tamo, udaraju pečate i planiraju sječu i rasprodaju naše šume - kaže mještanin Spasoje Milojčić.

On tvrdi da svako od okupljenih mještana ima šumu, neko deset, neko 20 dunuma.

- Šumu smo čuvali i od drugoga i od sebe, a sada kada je stasala za sječu neko se pojavljuje da je siječe. To je naša šuma i još kao dijete znam da smo za nju plaćali porez i čuvali je, a sada je šumarija svojata. Spremni smo da idemo do kraja da bismo sačuvali ono što je naše - rekao je on.

– Više ljudi došlo je pred preduzeće, a dio njih je ostao ispred jer nisu svi mogli fizički stati u kancelariju u kojoj ih je primio tehnički direktor. Neko je to iz političkih razloga okarakterisao kao protest. Tehnički direktor im je objasnio da je ta šuma vlasništvo države jedan kroz jedan. Mi smo ih uputili da odu u sud, prilože svu dokumentaciju ako je imaju i dokažu da je šuma njihova – rekla je Kerezovićeva i dodala da je planirano da sječa te šume bude obavljena na proljeće.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…