Mjesne zajednice – centri direktnog učešća građana u opštinskim procesima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.03.2017. 15:09

Fondacija za razvoj i demokratiju, kao vanjski saradnik na projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, organizovala je sastanak sa načelnikom opštine Kotor Varoš sa ciljem razvoja lokalne zajednice kroz prizmu građanske participacije, sa naglašenom novom ulogom mjesnih zajednica, kao centara direktnog učešća građana u opštinskim procesima. Pored načelnika i zamjenika načelnika opštine Kotor Varoš sastanku su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica i nevladinog sektora.

Na sastanku su analizirani segmenti koji se tiču učestvovanja građana u planiranju i kreiranju opštinskog budžeta, nove vizije mjesnih zajednica, rad sa mladima, socijalno ugroženima i drugim kategorijama, poboljšavanje komunikacije sa građanstvom, komunalne teme, razvoj opštine i privredna kretanja.

Predstavnici Savjeta mjesnih zajednica su složni u ocjeni da je neophodno zakonskom regulativom vratiti oduzeti subjektivitet i pravni status mjesnim zajednicama kako bi se mogla institucionalizovati njihova kontrola rada.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je upoznao predstavnike Fondacije za razvoj i demokratiju o problemima sa kojima se susreću mještani mjesnih zajednica na području opštine, ali i načinu rješavanja istih.

„Za održavanje puteva i rasvjete predviđena su sredstva iz budžeta svake godine, a planom kapitalnih investicija uvijek nastojimo da rješavamo neke od gorućih problema u mjesnim zajednicama“, rekao je Sakan i dodao da će opština u narednom periodu participirati na sve projekte od značaja za opštinu Kotor Varoš.

Sastanak sa načelnikom je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“  koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

    

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…