Muslimani s radošću i molitvom dočekali Kurban-bajram

Autor: Slaven Šubara / Datum: 01.09.2017. 09:05

Muslimani širom svijeta danas slave Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, praznik žrtve koji pada na 10. dan zadnjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog i obilježava se četiri dana. Redakcija portala KVorum.net svim vjernicima želi da bajramske dane provedu u dobrom zdravlju, sreći i zadovoljstvu, a da radost podijele sa članovima svojih porodica, prijateljima i komšijama.

Kurban-bajram je jedan od najboljih dana u godini i najznačajniji dan hadža jer se u njemu obavlja većina i najznačajniji obredi - tavaf, klanje kurbana te simbolično bacanje kamenčića na šejtana.

Kurban-bajram izdavaja se od Ramazanskog po tome što je preporučeno prinošenje kurbana - žrtve kao oblik pokornosti uzvišenom Bogu. Kurban može biti kamila, krava, ovca ili koza i prinosi se nakon obavljenog bajram-namaza po šerijatskom tretmanu klanja. To je potvrđeni sunnet onome ko je materijalno u mogućnosti da priušti kurban.

I tokom ovog Bajrama muslimani dane provode u krugu porodice, dočekuju i posjećuju rodbinu, prijatelje i komšije.

Među običajima muslimana u Bosni i Hercegovini vezanim uz ovaj dan su i oblačenje najljepše odjeće i obuće, često nove, zatim učenje tekbira u sebi na povratku iz džamije, dijeljenje kurbanskog mesa rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnima i drugima, spremanje ručka od kurbanskog mesa za članove uže porodice, darivanje djece "bajram-bankom" - novcem, posjećivanje mezara svojih umrlih i drugi običaji.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…