Na Bogojavlјenje plivanje za Časni krst

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.01.2018. 08:37

U Kotor Varošu će na Bogojavlјenje u petak 19. januara drugi put biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji. Program će početi u 09.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavlјen bogojavlјenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelј takmičenja, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića precizirani su detalјi drugog plivanja za Časni krst u rijeci Vrbanji.

“Bogojavlјenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilјežimo dostojanstveno, a zahvalјujući sportskim radnicima i entuzijastima i ove godine će biti upriličeno plivanje za Časni krst”, rekao je Narić i pozvao sve vjernike i lјude dobre volјe da uzmu učešće u Svečanoj litiji.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je podržao ovu manifestaciju i činjenicu da će ona postati tradicionalna.

„Ovo viteško takmičenje je jedan od najlјepših pravoslavnih običaja i sa zadovolјstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelјa, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj“, istakao je Sakan.

Zainteresovani za ovo viteško takmičenje, koje je revijalnog karaktera, mogu se prijaviti na broj 065/516-999 (Slobodan Petrović). Učesnici ove trke ne mogu da imaju manje od 18 i više od 60 godina, a prije plivanja biće organizovani besplatni lјekarski pregledi 18. januara u kotorvaroškom Domu zdravlјa. Svi plivači su, takođe, u obavezi da organizatoru po prijavi dostave lјekarsko uverenje.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Duška Čolića, i umjetničku sliku Branka Rusmira, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone, koje su obezbijedili načelnik opštine Kotor Varoš i brojni privredni subjekti sa područja opštine.

Za sve posjetioce je obezbijeđeno toplo posluženje (kuvano vino i rakija).

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…