Načelnici odjeljenja na “ledu”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.04.2017. 17:52

Četiri od šest vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja u Kotor Varošu, moraće prije reda da ustupi fotelje u koje su zasjeli. Upravna inspekcija Ministrstva uprave i lokalne samouprave, utvrdila je da v.d. nedostaju diplome, radno iskustvo ili položen stručni ispit- što su uslovi za rad u upravi. Skupština opštine Kotor Varoš raspravljaće u četvrtak o nalazima Upravne inspekcije Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koja je utvrdila da pet od šest vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja u opštini Kotor Varoš ne ispunjavaju uslove za te pozicije.

Za sve sporne smo naložili da se razrješe dužnosti, odnosno da se skupštini predloži njihovo razrješenje, te da nas se obavjesti o tome. Ukoliko dođe do neizvršenja naloga, odgovornom licu ide prekršajna prijava”, rekla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Prekršajnu prijavu mogao bi da zaradi načelnik opštine, PDP-ovo Zdenko Sakan. Nezvanično, od šest imenovanih v.d. načelnika jedino Slobdan Gelić iz SDS-a, koji je imenovan za v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, ispunjava uslove, dok ostalih pet ne može biti na tim funkcijama.

– Rješenje inspekcije mora biti ispoštovano i vršioci dužnosti načelnika za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove biće razriješeni. To se odnosi na četiri vršioca dužnosti načelnika s obzirom da je Slaven Momić iz SDS-a koji se nalazi na čelu Odjeljenja za opštu upravu u međuvremenu ispunio uslove. Njegov stranački kolega Slobodan Gelić koji je vršilac dužnosti načelnika za stambeno-komunalne poslove od ranije ispunjava sve uslove tako da načelnici koje je delegirao SDS neće biti razriješeni. Preostala četiri vršioca dužnosti načelnika će u četvrtak biti razriješena, a načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uputio je dopis strankama da dostave prijedloge kandidata koji ispunjavaju uslove – rekao je dobro upućen izvor u dešavanja u opštini Kotor Varoš.

Sakanov zamjenik, Mladen Trivunović, kaže da ni zakon nije najprecizniji.

“Svakako da ćemo mi da postupimo po rješenju inspekcije. Ima tu malo iskren da budem i nedorečenosti zakona gdje se za načelnika odjeljenja traži da ima položen stručni ispit. S druge strane imamo gdje se kaže kad se čovjek primi da mu se ostavalja rok od šest mjeseci da položi taj stručni ispit, malo je tu nelogično”, rekao je zamjenik Kotor Varoša Mladen Trivunović.

Odbornici lokalnog SNSD, koji su opozicija u lokalnom parlamentu, kažu nisu glasali za imenovanja v.d.

“Ali ćemo tražiti da načelnici odjeljenja koji budu predlagani ili izabrani da ispunajvaju uslove koji su zakonom za to predviđeni. Jer to je iz čisto praktičnih razloga, ti načelnici potpisuju rješenja ako ne ispunjavaju uslove, ni ta rješenja nisu validna”, izjavio je Branko Ponorac.

Zdenko Sakan načelnik opštine Kotor Varoš je rekao da je većina sadašnjih v.d. načelnika bila na tim dužnostima u prošlom mandatu kada je načelnik opštine bio Dalibor Vučanović (SNSD), ali da tada isti nisu smetali i bili problem.

“Sve to svi mi dobro znamo, pa im baš ne stoje optužbe na moj račun ”, rekao je Sakan.

Razrješenja v.d. načelnika naćiće se u četvrtak pred odbornicima kotorvaroškog parlamenta. Osim privrede u ekspanziji, Kotor Varoš ima i savjesne građane, koji su pokrenuli priču o načelnicima koji ne ispunjavaju uslove. Pisali su Ministarstvu uprave i medijima.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…