Nema pomoći za porodicu Bibić iz Vagana, a na računu nula KM

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.11.2016. 12:35

Ide zima, a osmočlana porodica Bibić iz kotorvaroškog sela Vagani i dalje živi u trošnoj kućici okruženoj šumom. Deca do škole pešače pet kilometara nepristupačnim putem, a kuća samo što se nije srušila. Od nove koja im je pre više od godinu dana obećana, nema ništa. Nema ni od novca za koji tvrde da im je uplaćivan.


Javljali su mu se ljudi, priča Dalibor, i tražili broj na koji mogu da uplate pare. Na računu Crvenog krsta koji je bio namenjen za donacije, ipak, stoji jedna velika nula.

- Na kraju je ispalo da nije ništa uplaćeno. Svi kažu da je uplaćeno, a sad na kraju izgleda da ništa nije uplaćeno. Sad ne znam ni ja šta je, gde je zapelo. Ne znam ni ja gde je, šta je – kaže Dalibor Bibić.

Gdje je otišao novac, pitaju se Bibići. Kako ATV saznaje, trebalo bi da je uplaćena bar jedna KM. Predsednik Republike, Milorad Dodik, uplatio je sredstva iz humanitarnog fonda. Na računu Crvenog krsta, ni tih para nema.

- Tu nema govora ni o kakvim malverzacijama. Skupština opštine se nama obratila, da mi otvorimo račun. Mi smo postupili po zahtevu Skupštine opštine. Međutim, u međuvremenu od tih već skoro pet, šest meseci nije došlo ni do kakvih uplata na taj račun – rekao je Vojislav Glavaš, predsednik Crvenog krsta Kotor Varoš.

Gde je novac?

Da li je bilo uplata, i gde je novac otišao, ne znaju, kažu, ni u kotorvaroškoj opštini. Ne isključuju mogućnost da je Bibićima stizao novac, ali, treba otkriti gde.

Predstavnici opštine nisu hteli pred kamere. Kažu, ruke su im čiste. Na račun, jednostavno, novac nije uplaćivan. Nastaviće da pomažu porodici ukoliko za to bude prilike.

Meštani koji inače pomažu Bibićima, veruju da je porodici, nakon izveštavanja ATV neko morao da pomogne. Do Vagana su tada stizali kamioni puni namirnica, odeće i bele tehnike.

Okruženi divljim životinjama

I da nije bilo uplata, kažu meštani, Bibići u trošnoj kućici okruženi divljim životinjama ne smu da dočekaju zimu.

U centru sela ima dovoljno uslova da im se nabavi pristojna kuća, ili da im se kupi plac, ali, zasad, nema od čega.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…