Novi smjerovi u Srednjoškolskom centru

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.03.2017. 14:26

Na sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i predstavnika fabrika obuće „Dermal“ i „Sportek“, krojačke radnje „Lukić produkts“ i direktora SŠC „Nikola Tesla“ dogovoreno je da naredne školske godine u Srednjoškolskom centru budu upisani novi smjerovi po odobrenju resornog ministarstva – mašinski tehničar CNC mašina, obućar i elektrotehnika – tehničar informacionih tehnologija.

Sastanak je održan na inicijativu tima za planiranje upisa u prvi razred Srednje škole i privrednika koji se bave obućarskom djelatnošću.

„Do sada smo izlazili u susret privrednim subjektima iz oblasti mašinstva, a s obzirom da je na području opštine u obućarskoj industriji zaposleno preko 2.500 radnika postoji ogromna potreba za uvođenje novih struka“, rekao je Sakan.

Član UO Tvornice obuće „Sportek“ Nevena Cumbo je istakla da je ova kompanija zainteresovana da stipendira najbolje učenike iz ove struke, da im obezbijede besplatne mjesečne karte i omoguće praksu za sticanje neophodnih znanja.

Vlasnik Fabrike obuće „Dermal“ Radenko Bubić je spreman investirati u opremanje jedne radionice u okviru SŠC „Nikola Tesla“ u kojoj će biti omogućeno održavanje praktične nastave za učenike prvog razreda obućarske struke.

Rukovodstvo Srednje škole za sljedeću školsku godinu treba uraditi anketu u kojoj će građanima opštine biti prezentovane prednosti upisa djece u deficitarna zanimanja, jer bi ona, u tom slučaju, imala prednost pri zapošljavanju.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Nemanja Panić je istakao da je ovo Odjeljenje u saradnji sa SŠC „Nikola Tesla“ napravilo plan upisa za 2017/18 godinu, koji je u potpunosti u skladu sa potrebama privrednih subjekata sa područja opštine Kotor Varoš.

„Mi ćemo i dalje putem anketa i podataka iz Fonda za zapošljavanje osluškivati potrebe tržišta rada i u skladu sa tim blagovremeno djelovati i pripremati upis za buduće generacije“, naglasio je Panić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…